Великі міжнародні компанії приготувались покинути російський ринок

 The Financial Times

На думку аналітиків британської компанії, яких цитує Financial Times, зараз Росія стоїть на «критично важливій розвилці», коли багато міжнародних компаній можуть піти з російського ринку.

Global Counsel проаналізувала фінансову звітність 46 міжнародних компаній зі значною присутністю в Росії, в тому числі BP, Royal Dutch Shell, Deutsche Bank, Siemens, Lafarge, і виявила, що в переважній більшості доповідей констатується погіршення економічного становища в Росії. За словами головного економіста Global Counsel Грегора Ірвіна, наступні 18 місяців стануть визначальними в плані того, чи буде нова хвиля відтоку іноземних інвесторів з російського ринку.

У Global Counsel відзначають, що, незважаючи на те що більшість компаній декларує, що збирається бути присутнім в Росії протягом довгого часу, вони скоротять свою присутність в Росії, якщо економічна ситуація не стабілізується.

Global Counsel вказує, що особливо сильно економічна нестабільність і введення санкцій вплинули на банківську і енергетичну сфери. Більш позитивна ситуація склалася у сфері автомобілебудування та фармацевтики. Згідно з доповіддю, який представники великого іноземного бізнесу підготували до засідання консультативної ради з іноземних інвестицій, в 2014 році іноземні виробники споживчих товарів втратили € 1500000000 через позапланові заходів уряду.

Іноземні підприємці також звернули увагу влади на те, що політика стимулювання імпортозаміщення може закрити російський ринок для ряду іноземних компаній.

З середини 2014 року, коли почав падіння рубль і були введені західні санкції і російські контрсанкціі, обсяг прямих інвестицій в Росію склав лише $ 3,7 млрд.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення