Великий вибух замінили на Великий стрибок

Фізики-теоретики з Великобританії і Канади показали, що Всесвіт міг виникнути в результаті Великого стрибка, а не Великого вибуху. Дослідження опубліковане в журналі Physical Review Letters, а коротко про нього повідомляє видання New Scientist.

Концепція Великого стрибка є однією з моделей циклічного розвитку Всесвіту, в результаті якого періоди її стиснення і розширення змінюють один одного. Гіпотеза відскоку було запропонована близько ста років тому, але не пропонувала механізм, що описує перехід від стану стиску до розширення.

Вчені на модельному прикладі обійшли це утруднення, показавши, що еволюція світу з одного стану (наприклад, стиснення) в інше (розширення) нагадує квантовомеханичне тунелювання — подолання частинкою потенційного бар'єру, коли її енергії для цього недостатньо. Явище носить квантовий характер і неможливо в класичній фізиці.

Надалі вчені планують розглянути більш реалістичну версію теорії Великого стрибка. Зокрема, фізики планують вивчити еволюцію Всесвіту, що містить обурення, що призводять до появи в ній великомасштабних структур — скупчень галактик.

В даний час стандартною (найбільш популярною) космологічною моделлю вважається теорія Великого вибуху, що передбачає народження Всесвіту з стану сингулярності. Ця модель доповнюється інфляційною стадією розширення Всесвіту, а також існуванням в природі темних матерії і енергії.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення