Венера виявилася єдиною "живою" планетою крім Землі

 СЕГОДНЯ

У 1990-х роках дані космічного корабля "Магеллан" показали, що Венера – це справжній філія пекла у Сонячній системі. Планета покрита вулканами і потоками лави. Але досі вчені не знали, чи була ця вулканічна діяльність стародавньою або почалася недавно. Нове дослідження з використанням даних з орбітального апарату Venus Express показало, що деякі потоки лави виникли недавно і їм може бути всього кілька років, що говорить про те, що на Венері досі відбувається "жива" вулканічна активність.

Вчені розрахували, що ці зміни на поверхні Венери були зафіксовані космічним апаратом протягом декількох років, що говорить про їх нещодавню появу, а значить – тривалу активність.

"Якщо сьогодні Венера дійсно активна, то це відмінне місце для відвідування, щоб краще зрозуміти нутрощі планет. Ми могли б вивчити чому Земля і Венера мають активний вулканізм, а Марс – ні", – прокоментував відкриття провідний автор дослідження і науковий співробітник Асоціації космічних досліджень університетів (USRA) доктор Джастін Філіберто.

У інших планет в нашій Сонячній системі є вулкани, але вони давно неактивні. Однак вчені вважають, що на Марсі під полярною крижаною шапкою може перебувати рідка вода, а деякі стверджують, що це означає, що повинно існувати підземне джерело тепла, наприклад, підземні вулкани.

Інші космічні тіла, такі як супутники, також проявляють вулканічну активність. Наприклад, на супутнику Юпітера Іо помічені 150 діючих вулканів. На Плутоні зафіксовані крижані кріовулкани – вони могли вивергатися і розбризкувати рідку воду над поверхнею планети, яка швидко замерзла при низьких температурах.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення