Вибухова біда Донбасу

 Донбасс

На території Донецької і Луганської областей з початку проведення антитерористичної операції було виявлено і знищено понад 42 тис. вибухонебезпечних предметів.

Про це повідомив голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін. Він також підкреслив, що понад 600 знешкоджених вибухонебезпечних "подарунків" від окупантів були замасковані під дитячі іграшки, книжки, інші предмети побуту.

Зараз роботи по розмінуванню ведуться в основному поблизу лінії зіткнення - працюють представники зведеного загону Держнс, в який входять фахівці практично з усіх областей України.

Величезний внесок у розмінування території вносять і представники ВСУ. З вибуховим спадщиною російсько-терористичних вояк практично цілодобово борються близько 36 бригад "армійських" саперів. Тільки за вересень вони знешкодили понад 4500 вибухонебезпечних предметів та очистили майже 10 гектарів територій.

На жаль, але вибухова біда з нами надовго. Щоб загидити територію вибухонебезпечної поганню йдуть хвилини або годинник. А щоб очистити - роки... В 2015-му на Луганщині від вибухів постраждало близько 30 цивільних, на Донеччині - близько ста (п'ята частина з них не пережила підривів на розтяжках і мінах). Не менше дісталося воїнам...

Експерт з військових питань Сергій Згурець зазначає: "Командир частини, яка відповідає за мінування, потім відповідальний і за розмінування на тих же територіях. Тому він зобов'язаний зазначити це на своїх картах. Впевнений, що такі карти в підрозділи збройних сил існують. Однак не можна з упевненістю стверджувати, що також надходять і підрозділи, що не мають подібного досвіду, добровольчі. Те, що люди гинуть на розтяжках - прояв, мабуть, загального бардака, існуючого в цих зонах, коли місцеві жителі вільно пересуваються в районі бойових дій". Окупантам ж і зовсім плювати на те, скільки чоловік підірветься на Донбасі.

Між тим, незабаром може стартувати проект т. н. "тотального розмінування", який дозволить швидко і якісно звільнити нашу землю від смертельних мінних "посівів". Як повідомив представник прес-служби ПММ ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків, почати планують з околиць Широкіно. Спочатку буде знешкоджено 10-кілометрова зона, потім 25-кілометрова. Якщо перемир'я перейде в стійкий світ, "тотальне розмінування" планують застосувати у залишках аеропорту Донецька, а також в інших точках, де йшли найбільш запеклі бої.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення