Відомий адвокат розповів про наслідки петиції за відставку Зеленського

Електронна петиція з вимогою відставки Володимира Зеленського з поста голови держави, яка напередодні з’явилася на сайті президента України, стрімко набрала необхідні для її розгляду 25 тисяч голосі. Відомий адвокат Олександр Качура каже, що з огляду на кількість людей, які проголосували, петиція має бути розглянута. Проте водночас вона містить посягання на виборче право. Юридичні наслідки такого документу він роз’яснив у коментарі FaceNews.ua.

«Враховуючи кількість зібраних голосів, така петиція має бути розглянута. Але відповідно до Закону України «Про звернення громадян», положення якого містять вимоги до електронних петицій, електронна петиція не повинна містити заклики посягання на права і свободи людини. Натомість, опублікована петиція містить посягання на вже реалізоване громадянами України конституційне право – виборче право», - пояснює засновник адвокатської компанії «Kachura Lawyers» Олександр Качура.

За словами правника, відповідно до статті 109 Конституції України, заява про відставку президента є актом його вільного волевиявлення, а тому не може бути наслідком протестного настрою інших осіб.

«З огляду на це вважаю, що петиція про відставку Президента України є необґрунтованою. І для мене не буде дивним, якщо скоро з’явиться петиція про відхилення петиції «За відставку Президента України Володимира Зеленського» або щось подібне», - резюмує адвокат.

Як відомо, Олександр Качура є адвокатом політичної партії «Слуга Народу» та компанії «Квартал 95».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення