​Відомий бізнесмен продає нерухомість в США, щоб будувати ядерні реактори в Україні

Співвласник мережі супермаркетів АТБ, співзасновник компанії "Атомні енергетичні системи України" Геннадій Буткевич інвестує в українські родовища рідкоземельних металів гроші, отримані від продажу активів у США. Про це він розповів в інтерв'ю Дмитру Гордону.

«У мене є нерухомість в Америці. Я зараз її продаю для того, щоб розвивати той напрям, яким я зараз займаюся… Потрібно піднімати промисловість, потрібно вкладати гроші в ті можливості, які є у країні. Ми придбали родовище на аукціоні. Моя мрія – це будувати ядерні реактори на Україні, - розповів бізнесмен і уточнив, що йдеться про малі ядерні реактори, і він вже зустрічався з основними світовими виробниками. - Це «Холтек», «Ньюскейл». Окрім «Ньюскейл», є ще одна компанія в Америці, яка одержала ліцензію на будівництво малих реакторів. Тому «Холтеку» будуть конкуренти. Будемо спілкуватися з ними».

Буткевич вклав частину коштів у фонд, створений екс-нардепом РФ Іллею Пономарьовим (до речі, єдиним парламентарем, який не підтримав анексію Криму) для інвестицій у вуглеводні, але не бере участь в операційному управлінні. Йдеться про компанію Trident Acquisitions Corp, яка була одним з основних претендентів на газоносну площу Дельфін на шельфі Чорного моря, пише НВ.

«Іллю Пономарьова я вважаю порядною і дуже професійною людиною, я повністю довіряю тим речам, якими він займається. Я вклав гроші, повіривши йому», - додав Буткевич.

За словами бізнесмена, він разом із партнерами Віталієм Якименком та Олександром Настенком інвестують в розвідку і розробку родовищ урану і рідкоземельних металів. Родовища цих мінералів переважно розташовані в Житомирській і Кіровоградській областях. Він упевнений, що за енергетикою в Україні велике майбутнє. У країні є все, щоб вона була енергетично незалежною – газ і нафта – і навіть продавала надлишки.

«Я пам'ятаю, що Шебелинка повністю закривала Україну, Ленінград і Москву (Шебелинське газоконденсатне родовище - найбільше в Україні, а на момент введення в експлуатацію в 1956 році було одним із найбільших родовищ в Європі, - Ред.). Але в мене є інформація, що було таємне засідання ЦК у Москві, щоб у геологічному форматі Україну не розвивати. Коли ми купили родовище берилію в Житомирській області, його було засекречено. Засекречено ще за часів Радянського Союзу. Ми знайшли працівників і науковців, які відкривали ці родовища, знаходили запаси. То вони пошепки з нами розмовляють досі. Олександр Настенко познайомив мене з академіком Галицьким. У мене все перевернулося після знайомства з ним. Це був провідний геолог у Радянському Союзі. Він відкривав родовище берилію. І він сказав: «Друзі, зробіть те, що ми знаходили. Зробіть так. Тому що в мене не вийшло. Було все закрито, засекречено». І ми пішли шляхом, який він нам порадив. Донедавна всі займалися тільки вуглеводнями. І коли Буткевич, Якименко і Настенко зайнялися ураном (дозвіл на розвідку родовища урану ми одержували три роки), а потім і рідкоземельними металами, усі різко побігли», - розповів бізнесмен і на уточнююче запитання сказав, що вони інвестують також в розвідку і розробку родовищ берилія, цирконія, титану, графіту.

Буткевич також додав, що коли розмова йде про промисловість, люди сприймають це дуже погано – з екологічних питань. Але переконує, що робити будуть так, щоб екологія не страждала: «Купуватимемо нове обладнання, працюватимемо з інвесторами. Якщо берилій, то тільки з американцями. Це ексклюзивний рідкоземельний метал. Із ним за технологіями працює чотири країни у світі: Сполучені Штати Америки здебільшого, а також Росія, Китай і Казахстан».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення