Відомий волонтер озвучив тривожний прогноз по війні з Росією

 Обозреватель

Відомий волонтер Мирослав Гай вважає, що є приводи для занепокоєння через ситуацію з проведенням російськими військами масштабних маневрів.

В інтерв’ю він підкреслив, що це може бути індикатором підготовки Володимира Путина до ескалації конфлікту з Україною.

«Давайте подивимося, про що говорять зараз американські генерали. Вони публічно заявляють, що наш противник зараз проводить мобілізацію, що противник проводить маневри, які на 100% є обманними – для того, аби приховати якісь свої дії на інших напрямках. Причому, ці маневри відбуваються не тільки на території Донбасу, а й біля кордонів України, біля кордонів країн Європи. Болгарія каже, що їхній повітряний простір порушувався десять разів за останній час. Сьогодні два військових човни наблизилися до кордонів України в Чорному морі. Минулого тижня півтори тисячі військових в рамках цих навчань прибули в Україну. І я днями розмовляв з фахівцем з озброєння з морських прикордонних військ України – і він сказав, що раніше ніколи не бачив навчань з такою кількістю озброєння та устаткування, технічних кораблів для ремонту й усіляких платформ, як ті, що зайшли в Одесу», - розповідає Гай.

«Тобто ми можемо говорити про нарощення військового потенціалу. А він ніколи не нарощується, якщо не планується його використання. Це велетенські кошти, які би ніхто не витрачав даремно. Крім того, наскільки мені відомо, в Росії зараз призупинені відпустки для військових. Тих, хто відслужив і пішов у відпустку по ротації, зараз знову терміново скликають на Донбас. Мені складно оцінювати достовірність цієї інформації, але якщо вона правдива – це привід занепокоїтися», - говорить волонтер.

Втім, він розглядає і інші варіанти розвитку подій: «Можливо, Росія боїться якихось дій з нашого боку. Зараз серед бойовиків пішов розголос про те, що ми збираємося наступати. І вони отримали наказ терміново до 21 серпня перевірити всі бомбосховища в Донецьку – і підготувати їх для можливого використання. Хто зна… Може, це у них нормальна оперативна дія. Але я схиляюся до думки, що ворог готується до ескалації. Хоча у них зараз дуже низька дисципліна. В умовах такого навіть нестійкого перемир`я вони починають спиватися. В цьому нема нічого дивного. Армія має або проводити навчання, або воювати – вона не може стояти. Тому припускаю, що таким чином терористів намагаються тримати в тонусі. Наше військово-політичне керівництво теж так робить періодично – от зараз введемо військовий стан, наприклад. Це корисно. Щоб люди не розслаблялися. Щоб не забували, що війна продовжується».

«Так що конкретної відповіді на ваше питання нема. Ми можемо лише робити припущення, спостерігаючи за їхніми діями. Але я майже не маю сумнівів у тому, що вкидання в умовах нестійкої економіки мільярдів на маневри, на пересування великих груп військ, на роботу з новим озброєнням і утримання такої величезної кількості людей для побудови нових баз може робитися лише в умовах підготовки до війни. І зараз ця підготовка іде. А коли вона завершиться і чи дійде до повномасштабної війни – це залежить, швидше за все, від того, наскільки підготуємось ми», - додав волонтер.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення