"Військових допитали": озвучена основна версія вибухів в Ічні

Версія про службову недбалість, яка призвела до пожежі й вибухів на арсеналі поблизу Ічні, відпала після того, як були опитані військовослужбовці.

Про це після брифінгу в середу, 10 жовтня, журналістам розповів генпрокурор Юрій Луценко, передає "Українська правда".

"Із учорашнього дня версія про халатність відпала після свідчень військовослужбовців. Є підстави вважати, що там була диверсія", — сказав Луценко, підкресливши, що зараз основною версією слідства є саме диверсія

"Це очевидно, ми перебуваємо у стані війни, і знищення військових баз є однією із цілей ворога", — додав він.

Луценко також підтвердив, що майже у всіх подібних випадках — в Харківській, Вінницькій і Чернігівській областях основною версією є диверсія.

"У Харківській області ми демонстрували журналістам і дипломатичному корпусу літальний апарат, який прийшов із території Російської Федерації. За версією слідства, яка підтверджується доказами, він скинув спеціальні запальні пристрої на територію військової бази", — розповів він

"У Вінницькій області були знайдені сліди диверсійної групи, в тому числі сліди, які ведуть із лісу на територію бази, яка погано охоронялася. І сліди поверталися назад", — додав керівник ГПУ.

Однак, що саме підтвердило версію про диверсію в Ічні, Луценко не уточнив

А ось Ганна Маляр-кандидат юридичних наук, експерт-кримінолог, має іншу думку

Зрозуміло, що коли в країні війна, то у список версій будь-якого злочину можна і часом потрібно додавати "російський слід". Росія, дійсно, є вигодонабувачем безладу, дестабілізації і всіх негараздів в Україні.

Але, з іншого боку, це найзручніше для влади пояснення всього поганого, що відбувається в Україні, і насамперед гучних злочинів.

Як звичайній людині відділити правду від неправди у цій ситуації? Самій збирати інформацію та аналізувати. Це не гарантує, що ви дізнаєтесь правду, бо інформація може бути засекреченою, але ви точно відчуєте, обманюють вас чи ні.

Кабмін виділив 100 млн гривень на ліквідацію наслідків пожежі в Чернігівській області

За роки незалежності в нас відбулось 13 вибухів та пожеж на складах зброї.

5 вибухів до війни і вже 7 за часів війни.

Причиною довоєнних вибухів і пожеж було визнано службову недбалість, є засуджені.

А тепер по вибухах на військових складах за часів війни. Публічна позиція представників влади різниться щодо юридичної оцінки цих вибухів. Скажімо, по вибухах в Балаклії 2017 року були такі заяви:

- міністр оборони основною версією назвав теракт;

- головний військовий прокурор припустив, що могла бути диверсія;

На всій території України посилено охорону й оборону складів та арсеналів, - Генштаб

- міністр МВС назвав вибух актом агресії Росії.

Але чи завершилось слідство реальними вироками і покараннями, історія замовчує. Власне, як по більшості вибухів часів війни. З відкритих джерел нам відомо, що українські військові, яких вдалось притягнути до відповідальності, понесли її за недбале ставлення до військової служби, за службову недбалість. По Калинівці є заяви генпрокурора щодо порушення правил пожежної безпеки.

А де ж підозрювані по диверсії, теракту, агресії? Де притягнуті до відповідальності агенти Кремля? Добре, нехай без прізвищ, але картину злочину бодай одного вибуху на військовому складі з 2014 року суспільству ж могли оприлюднити, слідство ж щось таки встановило. Чи ні?

І головний висновок. Можна скільки завгодно критикувати стан економіки, охорони здоров'я, освіти, ЖКГ, але армію за роки війни вдалось створити. Коли очевидна висока ймовірність знищення саме військових складів, якось абсурдно виглядає неспроможність їх захистити від диверсій. Рубежі на сході захищаємо, а склади на контрольованій території, виявляється, ні.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення