Викрадення журналіста в "ДНР": з'явилися тривожні дані

 Обозреватель

Національна спілка журналістів України вимагає посилити тиск на Мінських переговорах на представників "ДНР" із метою звільнення з полону блогера і журналіста Станіслава Асєєва.

Про це сказано в заяві НСЖУ.

Зазначається, що Асєєв був включений у списки на обмін, але під час попередньої зустрічі в Мінську 5 липня представники "ДНР" заявили, що не мають інформації про місцезнаходження журналіста.

За інформацією журналістів, остання інформація, яка надходить із окупованої території, може свідчити про загрозу життю арештованого. Про це йшлося під час зустрічі секретаря НСЖУ Ліни Кущ із головою громадської організації "Група "Патріот" (Центр звільнення заручників) Олегом Котенком.

"Ми знаємо, що Станіслав Асєєв дійсно арештований так званим "міністерством державної безпеки ДНР" і підозрюється в шпигунстві. Кримінальну статтю йому відразу пред'явили. Вилучили телефон і вирахували людей, які з ним спілкувалися. Вони також були затримані. Деяких вже відпустили, інших - ні", - розповів Котенко.

Волонтер передбачає, що затриманого журналіста катують, змушуючи обмовити себе та інших людей. І цим пояснюються суперечливі повідомлення на сайтах, підконтрольних так званій владі ДНР, де Асєєва оголосили нібито зниклим безвісти. Водночас Amnesty International із посиланням на власні джерела в Донецьку повідомила про арешт журналіста.

"Його могли сильно катувати, і ми побоюємося, що стан заручника зараз дуже поганий. Тому його не показують, посилаються, як ніби його у них немає. Не хочу припускати найгірше. Тому потрібно наполягати, щоб у "ДНР" розшукали і показали Станіслава, щоб ми переконалися, що він дійсно живий. Неважливо, що він говорить на відео: зрозуміло, що від нього зажадають сказати те, що вигідно тій стороні. Але головне - нехай покажуть заручника. або покажуть людині, якій ми довіряємо: це може бути мати або інший родич", - додав волонтер.

Раніше український політик Єгор Фірсов, який особисто знайомий з Асєєвим, повідомив, що "МГБ ДНР" нібито офіційно підтвердило затримання журналіста і надало його матері письмове підтвердження. Однак, як пояснив Котенко, ніяких документів, які б підтверджували слова політика, група, яка займається підготовкою обміну полонених, нині не отримала.

"Для посилення міжнародного тиску для звільнення журналіста необхідно мати пряме підтвердження саме від джерела з Донецька. Тобто це може бути заява "силовиків" "ДНР", скан-копія довідки, яку нібито надали мамі. Головне - витягти Станіслава з сірої зони повної невідомості , де він перебуває з початку червня", - наголосив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Нагадаємо, про зникнення Васіна стало відомо 6 червня. Оточення блогера схиляється до того, що його викрали терористи "ДНР".

Асєєв працює під псевдонімом Станіслав Васін із 2014 року, співпрацював із Радіо Свобода, виданнями "Дзеркало тижня", "Українська правда" та "Український тиждень".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення