Вимагають до $10 тисяч за оформлення документів: моряки стверджують, що у Міністерство інфраструктури повернулась корупційна схема на $150 млн

Міністерство інфраструктури прозвітувало, що електронні сервіси для українських моряків знову запрацювали. Натомість моряки запевняють: разом із цими сервісами повернулась і корупційна схема, через яку в них вимагають хабарі за оновлення документів і тестування, йдеться у розслідування Марії Землянської у Bihus.Info.

4 листопада 2021 року Мінінфраструктури оголосило, що повернуло до роботи електронні сервіси для моряків, раніше зупинені через корупцію. Ідеться, зокрема, про Кабінет моряка – спеціальний застосунок, у який, наприклад, можна завантажити всі потрібні для роботи документи чи подавати заявки в спеціалізовані державні органи.

А на початку 2022 року українські моряки приїхали в Київ мітингувати. Вони стверджують: Кабінет моряка і далі лишається першою ланкою корупційної схеми. Разом з його поверненням знов активізувалися агенти – посередники, які за гроші пропонують вирішити всі питання з документами моряків. Без агентів отримати підтвердження документів практично неможливо, бо відсутні будь-які терміни їхньої верифікації.

За свою роботу агенти вимагають сплачувати не тільки офіційні платежі, але й корупційні – $4-10 тисяч. Корупційні, бо без посередників державна верифікація документів гальмується на необмежений строк, а сама оплата включає і гарантію складання моряками тестів, необхідних для підтвердження знань.

Більше того, моряки підозрюють, що до Кабінету моряка мають доступ сторонні особи. Адже часто після реєстрації в цьому застосунку морякам приходять повідомення від агентів з пропозиціями допомогти з документами.

У Міністерстві інфраструктури доступ сторонніх осіб до Кабінету моряка заперечують і запевняють, що не чули, щоб агенти самі писали морякам після реєстрації в Кабінеті.

«Не слід забувати, що до реєстру офіційно підключені навчально-тренажерні центри, крюїнги, не кажучи вже про моряків і наші підприємства. Коло підключених воно дуже широке. Але мені ці факти невідомі», – зазначив профільний заступник міністра Юрій Васьков.

Ще одна претензія моряків – робота скомпрометованої системи тестування (АСТ). АСТ тест моряки вже давно називають керованим. Торік редакція Bihus.Info випустила про нього окреме розслідування.

Тоді журналісти заручились допомогою двох моряків і провели експеримент. Один моряк складав іспит за хабар, а другий – без нього. Тест склав успішно лише той, хто платив. Тестування моряка зі стажем, але без корупційної доплати, показало неправильні відповіді за всіма розділами. Натомість моряк, що заплатив $4 тисячі через агента, натискав практично на усі питання перший варіант відповіді, зазвичай неправильний. Але його тест показав результат «складено».

Після розслідування Bihus.Info за схему взялася Служба безпеки України. Там зупинили роботу електронних сервісів для моряків і оцінили річний обсяг хабарів у цій сфері в $150 млн.

«Фактично державний реєстр перебував у володінні сторонніх приватних осіб. Це дозволяло зловмисникам незаконно оформлювати дозвільні документи для моряків і отримувати до $150 млн неправомірної вигоди щороку», – повідомили в СБУ.

Йшлося, зокрема, і про Кабінет моряка, який наразі повернули до роботи.

Крім того, після минулорічних скандалів, для моряків запровадили нову міжнародну систему тестування CES 6. Але паралельно залишили і стару, скомпрометовану, АСТ.

Заступник міністра Васьков пояснює це рішення тим, що нова система тестування CES 6 доступна тільки англійською мовою. Мовляв, не всі моряки готові до цього. Натомість моряки, які цьогоріч знов вийшли на мітинги, стверджують, що ті, хто хоче чесне тестування, до англійської готові, але не можуть потрапити на CES тест через проблеми із завантаженням і верифікацією документів у Кабінеті моряка.

У Мінінфраструктури проблеми моряків визнають частково. І знов обіцяють їх вирішувати. Наприклад, готують новий продукт, ймовірно, замість Кабінету моряка, який до того ж включатиме модуль з тестуванням.

«За інформацією проекту, який надає технічну допомогу, ми вважаємо, що це можна зробити за термін десь 4 місяці», – зазначив Васьков.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення