"Вірус небезпечний": вчені заявили про нову загрозу для людства

Населення Китаю заражається гепатитом Е від щурів. Про це заявили китайські вчені, пише CNN.

Вперше медики виявили, що пацюки можуть заражати людей гепатитом кілька років тому. Зараз вірус зафіксований щонайменше в 11 осіб, проте випадків може бути сотні.

Фахівці стверджують, що цей вірус дуже небезпечний, його складно діагностувати.

Перший відомий випадок зараження щурячим гепатитом трапився у 2018 році – у 56-річного чоловіка, якому пересадили печінку. У нього почалися проблеми з функціонуванням органу без видимої причини. Тести показали, що його імунна система реагувала на гепатит Е, але медики не знайшли в його крові людський штам вірусу. Дослідники переробили тест, знову взяли аналізи пацієнта і знайшли у нього щурячий гепатит Е.

Вчені припускають, що, можливо, люди заражаються при вживанні їжі або води, забрудненої фекаліями гризунів, але ці теорії не були доведені. Також може бути проміжна тварина, яка бере участь в передачі вірусу від щурів людям.

Щурячий штам залишається загадкою, бо ніхто точно не знає, як люди заразилися.

"Ми знаємо, що щури в Гонконзі переносять вірус, і ми тестуємо людей і знаходимо його. Але як саме він перестрибує між ними – щури забруднюють їжу, або в цьому бере участь інша тварина, ми не знаємо", – пояснив мікробіолог з Гонконзького університету Сиддхарт Шрідхара.

Багато людей з гепатитом Е відчувають тільки легкі симптоми, а часом навіть не знають про цю хворобу.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення