Вісім "тунгуських метеоритів" летять назустріч Землі

 ТАСС

Вісім "тунгуських метеоритів" летять назустріч Землі, увечері в суботу, 31 жовтня, планета на кілька годин знайде у своїх околицях "другий місяць" - астероїд ТВ145За даними NASA, астероїд ТВ145 пролетить приблизно в 499 тис км від Землі. Це трохи далі, ніж орбіта природного супутника - Місяця. Параметри орбіти можуть бути скориговані на наступний тижня.

Нову "зірочку" побачать на небі в русі, хвоста не буде.

"Астрономи-аматори не побачать в небі ніяких світінь і кометних "хвостів", спостерігаючи за астероїдом. На небі він буде виден у вигляді зірочки білого кольору", - розповів кандидат фізико-математичних наук, секретар експертної робочої групи з космічних загроз Сергій Нароенков.

За словами вченого, "єдина відмінність від зірок...Астероїд буде досить швидко рухатися по небу Цим він і буде виділятися на зірковому малюнку. Рух астероїда буде вже помітно через 10-20 хвилин спостережень".

За словами Сергія Нароенкова, наближення астероїда "не викличе ніяких аномалій" на землі. Навпаки, наша планета своїм гравітаційним полем може загрожувати траєкторії польоту астероїда. У яку сторону Земля відкине гостя - вчені поки не знають через відсутність повних даних про "подорожі" космічного мандрівника. Астероїд ТВ145, за оцінкою вчених, за обсягом приблизно у вісім разів перевищує небесне тіло, яке на початку XX століття вдарило по Сибіру, викликавши найсильніші руйнування, а сейсмічна хвиля кілька разів обігнула земну кулю.

"Діаметр тунгуського тіла становив близько 60-80 метрів, - пояснює Нароенков. За попередніми даними, діаметр астероїда варіює від 280 до 600 метрів метрів Хочу відзначити, що поки зоряна величина астероїда погано визначена", - сказав вчений.

(Зоряна величина - характеристика об'єкта на небі, найчастіше зірки, що показує - скільки світла приходить від нього в точку, де знаходиться спостерігач)

Астероїд, незважаючи на досить небезпечне зближення із Землею, не загрожує нашій планеті і її супутнику - Місяцю.

"Зараз немає таких астероїдів, які могли б загрожувати Землі чи Місяці, - пояснює Нароенков . Потенційну загрозу поки несе тільки астероїд Апостроф, зближення якого з Землі прогнозується в 2036 році".

Тільки через значних розмірів небесному тілу ТВ145 приділяється така пильна увага, продовжив учений.

"Ми щодня спостерігаємо проходження різних небесних тіл поруч із Землею. Деякі з них навіть вторгаються у вкрай розріджену атмосферу Місяця. Однак нічого поки не сталося".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення