ВООЗ визнала гарячі каву та чай джерелом раку

 The Independent

Міжнародна агенція з вивчення раку при Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) визнала вживання надмірно гарячих напоїв (наприклад, кави та чаю) небезпечними для здоров'я. Про це повідомляє видання The Independent.

«Результати свідчать про те, що вживання занадто гарячих напоїв є ймовірною причиною раку стравоходу», — сказав директор Міжнародного агенції з вивчення раку Крістофер Уайльд.

Критичною відміткою вчені назвали температуру в 65 градусів Цельсія. Вживання рідин з температурою нижче цієї позначки названо безпечним для людини, а вище може бути пов'язано з ризиком розвитку раку стравоходу.

«Дослідження, проведені в таких країнах, як Китай, Іран і Туреччина, а також державах Південної Америки, де чай або мате традиційно п'ють дуже гарячим (при температурі близько 70 градусів Цельсія) виявили, що ризик розвитку раку стравоходу зростає з температурою», — зазначає ВООЗ.

Висновки вчених засновані на аналізі більше тисячі наукових досліджень про можливі канцерогенних властивості кави і популярного в Південній Америці тонізуючого напою мате, який готовлять з використанням листя і пагонів дерева гостролист парагвайський. Проведений вченими аналіз враховує фактори ризику, пов'язані з вживанням алкоголю і тютюну. Кава і мате в 1991 році були класифіковані ВООЗ як "ймовірні канцерогени для людини". До цієї групи, згідно з останніми рекомендаціями ВООЗ, тепер віднесені гарячі напої з температурою вище 65 градусів Цельсія.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення