ВООЗ закликала заборонити дітям дивитися фільми з героями-курцями

 Guardian

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликала кінематографістів і цензорів ставити фільмам зі сценами куріння рейтинг "для дорослих". Про це пише The Guardian.

Представники ВООЗ висловили побоювання у зв'язку з тим, що тютюнові компанії все частіше звертаються до кіноіндустрії, щоб просувати свою продукцію.У своїй заяві організація наголошує, що кіно залишилося останнім ефективним рекламним майданчиком для тютюнових фабрик, оскільки уряди більшості країн вже вжили заходи проти популяризації куріння.

За даними ВООЗ, у 2014 році близько 44% голлівудських фільмів демонстрували людей з цигарками, 36% таких стрічок були доступні для юної аудиторії.

Згідно з дослідженням, проведеним організацією у 2014 році, у США 37% підлітків почали вживати тютюн, побачивши в кіно героїв-курців. За оцінками експертів, маркування фільмів дозволить скоротити кількість курців серед молоді на 20%.

Як додає видання, деякі діячі кіно розкритикували пропозицію ВООЗ. Наприклад, британський сценарист і письменник Саймон Кларк вважає, що куріння в кадрі не можна показувати лише дітям до 13 років.

"З дитячими стрічками все зрозуміло, це нормально. Але стрічки для старших людей мусять відображати реальне життя, а не якийсь продезінфікований, штучно очищений від цигарок світ", - зазначив він.

Вперше ВООЗ запропонувала захистити дітей від фільмів зі сценами куріння у 2009 році, проте жодна країна у світі не ухвалила на місцевому рівні таке рішення.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення