Вперше в історії Словаччину очолить жінка

 СЕГОДНЯ

Адвокат з міста Пезинок (Західна Словаччина) 45-річна Зузана Чапутова перемогла на виборах президента республіки, що відбулися в суботу. Про це повідомила Державна виборча комісії.

"Після обробки даних, що надійшли з 96,8% виборчих дільниць республіки, Зузана Чапутова отримала 58,3% голосів, – наголошується в повідомленні. – Її суперник, заступник голови Європейської комісії Марош Шефчович, заручився підтримкою 41,7% виборців".

Явка склала близько 42% з майже 4,5 млн виборців Словаччини, населення якої налічує близько 5,5 млн громадян. Братиславська політологи відзначають, що показник виборчої активності виявився найнижчим за всю історію прямих і загальних президентських виборів, які проводяться в республіці кожні п'ять років. Вперше вони відбулися в 1999 році.

Чинний президент Словаччини Андрій Кіска тепло привітав Зузану Чапутову з перемогою на виборах. Він підкреслив, що "республіка знаходиться в глибокій моральній кризі", яка розколола суспільство після події понад рік тому вбивства братиславського журналіста Яна Куціака.

"Саме в цій ситуації ми потребуємо такого президента, яким стане пані Чапутова. Потребуємо такого президента, яка говорить, що буде боротися проти зла, яка говорить, що справедливість – те, чого наша держава потребує в першу чергу. Нам потрібно повернути довіру громадян до держави і в справедливість. Я дуже щасливий, що Словаччина обрала саме такого президента. Я гордий за це!", - заявив Кіска.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення