Всі подробиці скандалу навколо МОЗ: Конфлікт між Тодуровим і Супрун

 Апостроф

Днями в Україні розгорівся гучний скандал: директор Інституту серця Борис Тодуров виступив з різкою заявою на адресу в. о. міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун, звинувативши її в халатності.

Примітно, що спочатку Тодуров опублікував свій пост під коментарями одній з фотографій в. о. міністра. На ній вона і її колеги у футболках з написом "Детройт проти всіх" (слова з відомої американської пісні). Зазначимо також, що Детройт - рідне місто Супрун. Через це в. о. міністра внесла відомого кардіохірурга в "чорний список" на своїй сторінці в соцмережі.

До вечора першого дня 2017 року Тодуров опублікував на своїй сторінці в Facebook великий пост, в якому звинуватив Супрун і її команду в піарі і провалі закупівлі необхідних матеріалів для кардіо - та нейрохірургії. Також він підкреслив, що Луганська і Донецька області "взагалі залишилися без кардіохірургічної допомоги".

У відповідь на це Супрун видалила Тодурова з друзів у Facebook, про що навіть повідомила через прес-службу МОЗ.

3 січня Тодуров дав інтерв'ю виданню Гордон, в якому підкреслив, що готовий підтвердити свої слова в суді. Мова йшла про те, що ще в 2016 році повинен був відбутися тендер на закупівлю препаратів і матеріалів для кардіохірургічної допомоги. "У всі області України за рахунок бюджетних коштів необхідно було закупити стенти, клапани, оксигенатори, тромболітики, катетери, різні швидкопомічні препарати. Якщо б гроші виділялися на місцях – інша справа, але тендер проводить МОЗ і тільки МОЗ! Тендер повністю провалений, препарати не закуплені ні в одну лікарню жодної області. Такого не було ніколи, навіть у найгірші часи і при найгірших міністрів охорони здоров'я", - сказав Тодуров.

Лікар також заявив, що недбалість глави МОЗ "призвела до смерті понад 10 тисяч людей".

У МОЗ на слова Тодурова відповіли лише 3 січня, опублікувавши статистику. Згідно з наведеним цифрам, у 2015 році до вступу Супрун на посаду від серцево-судинних захворювань померло понад 420 тисяч осіб.

"Причини такої високої смертності пов'язані з неправильним способом життя, надмірною вагою і пізнім виявленням різних хвороб. Одна з найважливіших причин такого стану речей - недосконалість первинної ланки в Україні. При лікуванні причини хвороби рівень смертності можна значно знизити. Але для цього потрібно фінансувати не якийсь конкретний центр високоспеціалізованої допомоги, а, насамперед, систему первинної медичної допомоги", - підкреслили у відповіді МОЗ.

Також у відомстві прокоментували ситуацію з тендерами, заявивши, що закупівлі за напрямом "серцево-судинні захворювання" за кошти бюджету 2016 року будуть здійснювати не через міністерство, а через міжнародну організацію: "Це робиться саме для того, щоб Ви отримували медичні засоби кращої якості, в достатній кількості і за чесними цінами. 12 грудня 2016 був підписаний остаточний договір з однією з міжнародних організацій, відповідального за закупівлі по даному напрямку на суму 357 200 000 грн. Вже 28 грудня був оголошений перший тендер".

У той же час підтримав позицію Тодурова колишній міністр Олег Мусій, сказавши, що Супрун не припиняє корупційні схеми.

При цьому Тодурова в цьому конфлікті підтримали тисячі людей, в тому числі і ряд народних депутатів. Однак інтерес у громадськості викликали слова Віктора Медведчука.

Це викликало розмови про те, що заява Тодурова може мати "кремлівський слід". Легендарному лікарю пригадали його поїздку в Крим під час його анексії і зустріч з ватажком окупантів Сергієм Аксьоновим.

У відповідь на це адвокат Євгенія Закревська звернула увагу на систему закупівель в Інституті серця, вказавши на деякі дивацтва.

Втім, ці факти не відміняють того, що покупки з важливих напрямків не були зроблені за 2016 рік, а вже настав 2017-й.

Ряд експертів при цьому заговорили про те, що причина публічного конфлікту Тодурова і Супрун полягає в зміні підходу до Міністерства лікування хвороб. У планах відомства змістити акцент з медичної допомоги на профілактику захворювань. Таким чином очікується здешевлення допомоги хворим.

У МОЗ хочуть перекласти оплату дорогих препаратів на страхову медицину, яку планують впровадити через 4 роки.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення