Wikileaks продовжила публікацію матеріалів, нібито викрадених у шефа ЦРУ

 ТАСС

Організація Wikileaks опублікувала другу добірку матеріалів, за її ствердженням, викрадених з особистої електронної поштової скриньки директора ЦРУ Джона Бреннана. Нова порція документів була розміщена в четвер на сайті організації.

Серед оприлюднених матеріалів - датована 20 листопада 2008 аналітична записка з рекомендаціями про докорінну зміну американської стратегії щодо Афганістану і Пакистану, а також коментарі до цього документа, складені в апараті комітету Сенату США з розвідки. Крім того, на сайті Wikileaks розміщений список електронних контактів особистого електронної поштової скриньки, імовірно належить Бреннану. Wikileaks приступила до публікації матеріалів під рубрикою "електронні листи директора ЦРУ Бреннана" 21 жовтня.

Серед оприлюднених даних тоді фігурувала аналітична записка 2007 року про розстановку політичних сил в Ірані з рекомендаціями президенту США про те, "як грати фігурами на іранській шахівниці".

"У Сполучених Штатів немає вибору, окрім як знайти спосіб мирно співіснувати і прийти до угоди з будь-яким урядом, який перебуває при владі в Ірані", - йдеться в аналітичній записці, яку, імовірно, підготував Бреннан. Автор меморандуму радив Обамі стримати риторику відносно Тегерана і піддає критиці колишнього президента Джорджа Буша-молодшого за те, що він зарахував Іран до "осі зла". В інших документах йшлося про методи допиту підозрюваних у тероризмі.

Як зазначають ЗМІ, оприлюднені Wikileaks матеріали не є секретними, а деякі з них були опубліковані ще в минулому.

У понеділок ЗМІ повідомили про те, що якийсь американський старшокласник розкрив поштову скриньку Бреннана на сервері компанії AOL ("Америка онлайн") і отримав доступ, зокрема, до анкети директора ЦРУ на отримання допуску до роботи з секретною інформацією. У ящику містилися й інші документи, що мають відношення до службової діяльності Бреннана, зазначають місцеві ЗМІ.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення