WSJ: США стежили за ймовірним організатором терактів в Парижі

 The Wall Street Journal

Американські спецслужби стежили за ймовірним організатором терористичних атак в Парижі Абдельхамід Абаудом і планували вбити його, пише в понеділок, 16 листопада, The Wall Street Journal.

Американські спецслужби планували вбити Абада ще за кілька тижнів до терактів у Парижі, проте їм не вдалося виявити його місце розташування, розповіли виданню два джерела. Відповідно до інформації західної розвідки, спецслужби відстежували переговори Абауда по телефону зі спільниками в Європі з Сирії, проте було важко встановити, чи знаходиться на лінії він або його молодший брат. Видання пише, що в той час, поки спецслужби стежили за Абаудом, вони не знали про підготовку терактів в Парижі. Також невідомо, вплинула б його смерть на скасування терористичної атаки на французьку столицю.

13 листопада у Парижі сталася серія терактів, в цілому загинули 129 осіб. Нападники розділилися на групи, одна з яких влаштувала вибухи смертників біля стадіону Стад-де-Франс під час футбольного матчу Франція-Німеччина. За грою спостерігав президент Франції. Вболівальників спочатку утримували на поле, потім евакуювали. Також терористи захопили заручників у театрі Bataclan під час концерту Eagles Death Metal.

Двоє терористів були вбиті при штурмі, заручників вдалося звільнити. Інша група напала на кілька ресторанів і розстріляла в цілому 40 чоловік. Відповідальність за теракти взяла на себе "Ісламська держава".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення