З 2018 року в Україні запровадять 12-річну школу

 Газета.UA

Сьогодні в першому читанні Верховна Рада прийняла закон "Про освіту". Його підтримали 277 народних депутатів з 360 зареєстрованих.

Закон передбачає введення 12-річної школи з 2018 року - для початкової освіти і профільної середньої освіти. Для базової середньої освіти - з 1 вересня 2022 року. Також, згідно з документом, освіту фінансуватимуть за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

"Цей закон є своєрідною картою руху української освіти. Після його прийняття у другому читанні буде чітко зрозуміло - які витрати повинні на освіту, яка концепція нашої освіти і який підхід використовуємо до підготовки освітніх кадрів", - говорить Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Цей закон дозволяє дітям вибирати форму навчання, а також він урегулює питання економічної діяльності навчальних закладів - надасть автономію школі. Також змінює підходи і методи викладання.

"Це повинна бути школа, орієнтована на формування компетенцій, не тільки знань, але хороших умінь, цінностей. Уміння критично мислити, аналізувати, користуватися інформацією для рішення проблем. Школа повинна бути орієнтована на нові результат", - говорить Міністр.

Разом з тим, законопроектом встановлюється, що в системі освіти діє Єдина державна електронна база з питань освіти - автоматизована система, функціями якого є збір, верифікація, обробки, зберігання та захисту інформації про систему освіти.

"Деякі депутати побоюються, що цей закон буде дуже дорогим для бюджету, особливо їх лякають витрати на введення 12 класу в школах. Однак 12 клас з'явиться тільки в 2029 році. Тому гроші на це можна виділяти поступово відносно невеликими сумами".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення