З баз фіскальної служби втрачено понад 500 тис. документів

 Hubs.ua

Акурат у день дурня, 1 квітня, голова Державної фіскальної служби Роман Насіров підписав наказ №278 з малопримітною назвою «Про результати перевірки» (див. нижче копію документа). Про це повідомляє Hubs.ua

Однак, незважаючи на скромність назви, зміст документа, який вдалося знайти , як мінімум приводить у замішання.

Як випливає з тексту наказу, «...в результаті збою в роботі АІС «Управління документами» (з 6 по 11 грудня 2015 року) на рівні ГФС втрачено близько 3 Терабайт інформації (близько 531 тис. електронних документів, 26 тисяч даних у реєстраційних картках, 4,1 тис. реєстраційних карток (...), 3,1 тис. контрольних карток і т. д.».

Примітно те, як і те що «збій» тривав цілих шість діб, так і те, що обсяг безповоротно втраченої інформації вимірюється терабайтами, а її перелік настільки великий, що перевіряючі вирішили обійтися черговим «і так далі». Далі в документі вони, до речі, злегка розшифровують цю запис: «Кількість втраченої внутрішньої кореспонденції і на рівні територіальних органів не встановлено». І ця розшифровка свідчить про те, що навіть у самій ГФС не знають, яка саме інформація була втрачена. Або – нібито не знають... Ще більш примітно, що розпорядження №22-р про проведення перевірки вийшло лише 3 лютого 2016 р. – тобто через два місяці після катастрофи у веденні баз даних, коли вона, мабуть, і була виявлена. За межі самої ГФС скандал з безповоротною втратою інформації не вийшов зовсім. Думається, не тільки в цивілізованих західних державах, але навіть де-небудь в Африці керівник державного органу після такого «збою» змушений був би негайно подати у відставку. У нашому ж випадку все обмежилося пошуком «козла відпущення» всередині самої ГФС.

З технічної сторони подію пояснюється виникненням та накопиченням помилок в системі зберігання даних Hitachi VSP, які призвели до неможливості створення резервної копії системи і втрати даних (06-11.12.15 р.)». Причиною чого стали «перегріви серверного обладнання, спричинені неналежною роботою системи охолодження, збої в роботі, вимикання електроенергії, відсутність документації на обладнанні , розміщене в серверному приміщенні, відсутність обслуговування системи зберігання даних.

Тобто мала місце не одна причина, а цілий їх комплекс. Причому ми навели далеко не всі технічні недоліки в роботі обладнання (детальніше див. документ).

Якщо грунтуватися на даних перевірки, то можна зробити відповідний висновок про системні грубі порушення у зберіганні інформації в держоргані, через який проходять основні дані про рух податків у країні: інформація про більш ніж 85% доходів зведеного бюджету, дані про нарахування податкових зобов'язань та їх погашення, інформації про відшкодування ПДВ та порушення податкового законодавства, щодо реєстраційних даних платників податків та їх відносинах з контрагентами, і ще безліч іншої інформації.

Немає сумнівів, що ціна усієї цієї інформації в сукупності вимірюється навіть не мільярдами, а десятками мільярдів доларів.

Найбільш ймовірно, що величезний масив інформації був дійсно безповоротно втрачений за системного головотяпства в питанні зберігання інформації в ГФС. До речі, з наказу №278 випливає, що перші збої в роботі систем проявилися ще влітку 2014 р. Ніяких заходів вжито не було. Як не було і перевірок щодо попередніх випадків втрати інформації. Ймовірно, що цим як мінімум повинні зацікавитися чиновники в Держспецзв'язку. З урахуванням ціни питання не можна виключити і корупційної складової, яка мала наслідком, наприклад, навмисне знищення якоїсь конкретної інформації, замасковане під втрату величезного масиву.

Але це вже — сфера компетенції Національного антикорупційного бюро. Повертаючись до результатів перевірки зауважимо, що головним її наслідком стало звільнення з займаної посади заступника директора департаменту розвитку IT Дороніна Д. В., який і був призначений «козлом відпущення», а також винесення дисциплінарних стягнень декільком співробітникам

Нагадаємо про то, що ГПУ втратила частину документів щодо розподілу державного житла між співробітниками прокуратури, але після запиту Надзвичайних новин вимушена провести внутрішне розслідування

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення