З головною рікою Києва трапилася велика біда

У столиці безпечно купатися тільки на 2 з 11 офіційних пляжів, повідомляє київська санепідемстанція. На інших вода занадто забруднена.

У цілому стан води в Дніпрі та інших українських річках викликає все більше занепокоєння у екологів. Перш за все мова йде про цвітіння води. Екологи кажуть, що ця проблема має цілу низку причин, головна з яких полягає у тому, що русло річки спотворене водосховищами, повідомляє "Радіо Свобода".

Процес перетворення Дніпра в каскад водосховищ, так само як і викликані ним проблеми, почалися не сьогодні, говорить доктор географічних наук Віктор Вишневський.

"Дніпро почали перетворювати в каскад водосховищ ще в кінці 20-х років минулого століття, - говорить він. - Тільки на українській ділянці Дніпра їх шість, але це не все водосховища в басейні. Кількість водосховищ на притоках досягає 1100, до них можна додати близько 40 000 ставків".

За словами вченого, всі ці водойми істотно сповільнили рух води в річках, і це одна з причин розвитку фітопланктону.

Крім антропогенної, проблема має і природну складову, додає він.

"Уже четвертий рік поспіль в Україні спостерігається значне маловоддя. Такого поєднання двох маловодних років, як 2015-й і 2016-й, за останні 50 років не було", - розповідає Вишневський.

В умовах маловоддя та ще й з підвищенням температури води, каже він, у воді зростає концентрація біогенних речовин, які служать добривом для фітопланктону. Перш за все вчені відносять до них фосфор й азот.

Активістка правозахисної організації "Екологія. Право. Людина" Катерина Полянська також вважає, що в цвітінні Дніпра винні в першу чергу штучні водойми: "Все це - повільний плин, висока температура - створює сприятливе середовище для бурхливого зростання синьо-зелених водоростей. Тому треба провести правильні розрахунки, як з найменшою шкодою для екосистеми Дніпра зменшити площу цих мілководь".

Крім того, на думку активістки, проблему посилює забудова прибережних територій і проведення на них сільськогосподарських робіт, у результаті у чого в воду потрапляють речовини, які забруднюють воду і сприяють цвітінню води.

За словами Вишневського, наслідки створення штучних водойм проявилися вже тоді, коли було пізно від них відмовлятися. "Ставки і деякі водосховища почали створювати більш ста років тому, коли і людей і стоків було менше, каже він. - Коли справа дійшла до створення великих водосховищ на Дніпрі, а це більше 50 років тому, ми побачили результат людської діяльності. До цього мало хто міг уявити, що вода буде виглядати, як зелений сметана".

Усунути основну причину цвітіння, говорить Вишневський, поки неможливо.

За словами Катерини Полянської, імплементація європейських правових норм повинно сприяти вирішенню екологічних проблем українських річок. "Зараз, у зв'язку з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС, відбувається процес адаптації до європейського законодавства. Зокрема, імплементується Європейська водна рамкова директива, яка, серед іншого, зобов'язує привести води річок до екологічного стану "хороший", - говорить вона.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення