З України намагались вивезти неймовірні золоті прикраси часів Скіфської доби (фото)

Правоохоронці попередили контрабанду ювелірних прикрас часів Скіфської доби за кордон - 11 підвісок з жовтого та білого золота. Їх оцінюють у суму від 40 тисяч доларів. Про це повідомили у СБУ та Офісі Генпрокурора.

"Служба безпеки України попередила незаконне вивезення за кордон культурних артефактів часів Скіфської доби. На міжнародних аукціонах унікальні прикраси можуть коштувати від 40 тис. дол.", - йдеться у повідомленні.

За попередніми даними слідства, забезпечував нелегальне переправлення раритетів посередник, який діяв на замовлення європейських клієнтів.

"Він найняв кур’єра, який мав вивезти Скіфські золоті прикраси через пункт пропуску "Ягодин". Оперативники та слідчі СБ України виявили в особистих речах кур’єра приховані від митного контролю 11 підвісок часів Скіфської доби, виготовлених з жовтого та білого золота", - сказали у СБУ.

За попередніми висновками експертів, вилучені ювелірні вироби є унікальними, вони становлять культурну та історичну цінність для нашої країни.

Вилучені предмети старовини будуть направлені для експертного дослідження. За його результатами фігурантам планується повідомити про підозру за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу України.

Після завершення досудового розслідування розглядатиметься питання щодо передачі цінностей до Музейного фонду України.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення