З вірусом грипу Cambodiа ми не стикалися, можуть бути "сюрпризи", - епідеміолог

За останній тиждень кількість хворих на респіраторні вірусні інфекції різко збільшилася. У середньому по регіонах приблизно на 30-40%, і у загальній структурі майже половина хворих – це діти. За статистикою обласних Центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ, госпіталізації маленьких пацієнтів у регіонах "підскочили" на 50-80%.

"Епідемічного порогу ми ще не досягли, але темпи зростання за останній тиждень досить значні, – підтверджує епідеміолог Олена Кузьменко. - Особливо це помітно за зростанням захворюваності серед дітей, які з 10 січня повернулися до шкіл після канікул. Але через ковід все, як і раніше, непередбачувано, і говорити зараз про можливість і терміни епідемії грипу важко".

Щодо протяжності епідсезону грипу та ГРВІ, в Україні він триває з 40-го тижня 2021 року до 20-го тижня 2022 року.

Серед чотирьох штамів грипу, анонсованих ВООЗ у цьому епідсезоні – Victoria, Cambodia, Washington та Phuket. Досі невідомо, чого чекати від Cambodia. За словами епідеміолога, він – свіжий, 2020 року, на території України ніколи раніше не циркулював.

Лікарі радять щеплюватися від грипу, адже якщо піде таке навантаження на медсистему, яке спостерігається в Британії, США, Данії, буде не до хворих на грип.

"Важливо пам'ятати, що вакцина має бути актуальною для цього сезону. Її вірусний склад щороку оновлюється залежно від циркулюючих штамів. І в епідсезоні 2021/22 вона захищатиме від чотирьох варіантів вірусу", - каже епідеміолог Олена Кузьменко.

За її словами, щеплюватися від грипу можна протягом всього епідсезону, але треба враховувати, що для вироблення антитіл потрібно 14 днів. Тому, наприклад, якщо ви зібралися в країну, де грип вже активно циркулює, щеплення потрібно робити заздалегідь.

Інфікована грипом людина може бути заразна і за 1-2 дні до появи симптомів, але тут, на жаль, не вгадаєш. Проте навіть при легкій формі хворий не повинен контактувати з іншими людьми, доки виявляються хоч якісь симптоми, у середньому це 7-10 днів. У дітей та людей з пригніченим імунітетом "заразність" може тривати довше.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення