З живої троянди за допомогою мікросхем зробили кіборга

 Lenta.ru

У Швеції вчені змогли вставити електронні мікросхеми в живі троянди. Вони сподіваються використовувати унікальні здібності рослин для створення датчиків нового типу, «зелених» антен і отримання електрики з хлорофілу. Про відкриття повідомляється в журналі Science Advances.

Співробітники Лабораторії органічної електроніки Лінчепінгского університету билися над створенням таких рослин більше 20 років, але через нестачу коштів дослідження просувалися дуже повільно.

Вчені винайшли полімер PEDOT-S, який всмоктується в судинну систему рослин, подібно воді. Потрапивши всередину троянди, полімер утворює «дроти» в ксилемі (основній водопроводній тканини наземних судинних рослин) - по них можна посилати електричний струм, при цьому не блокуючи доступ води і поживних речовин в організм.

У рослинах, як і в тілі людини, присутні електроліти (речовини, які проводять електричний струм завдяки розпаду молекул в розчині на іони).

Приєднавши дроти до електролітів, вчені отримали працюючий транзистор і логічний вентиль - базовий елемент цифрової схеми.

Крім того, шведські вчені помістили листя троянди в шприц з сумішшю PEDOT-S і нановолокон з целюлози.

За допомогою вакууму вони прибрали повітря з тканин, а в звільнилися порожнини закачали розчин PEDOT-S. Потім вони включили струм, а листя почали повільно міняти колір, переходячи від синюватих до зеленуватим відтінкам і назад.

«Тепер можна буде всерйоз говорити про електрику рослин: ми зможемо встановлювати в них датчики, використовувати вироблювану в хлорофілі енергію, будувати "зелені антени" і робити нові матеріали. І все це буде відбуватися природним шляхом», - заявив керівник проекту Магнус Берггрен (Magnus Berggren).

Однак поки найреалістичнішим додатком нового відкриття є датчики здоров'я рослин (аналогічні тим, що використовуються для моніторингу стану серця або активності мозку).

Крім того, біологи з інших підрозділів університету допомагають Берггреному створити систему по виробленню електрики з цукру рослин.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення