За час війни в Сирії пошкоджено 300 археологічних об'єктів

 Le Figaro

300 археологічних розкопок в Сирії піддалися розоренню з початку в 2011 році громадянської війни в цій країні. Такі дані навів директор урядового Департаменту старожитностей і музеїв країни Маамун Абдель Керім в інтерв'ю французькій газеті Le Figaro.

Чиновник закликав Францію надати допомогу Сирії в захисті стародавнього культурної спадщини.

"З більш ніж 10000 археологічних об'єктів, які є в Сирії, 300 були пошкоджені" - повідомив він.

Абдель Керім назвав чотири основних причини інциденту. У першу чергу це зіткнення між бойовиками і урядовою армією.

По-друге, керівник музейного департаменту згадав "руйнування, викликані незаконними розкопками, які почалися в 2013 році."

Зокрема, це торкнулося, за його словами, руїни стародавнього міста Марі на березі Євфрату (III-II тисячоліття до н.е.), а також античні руїни Апамеи Сирійської на річці Оронт зі знаменитою колонадою II століття н.е.

"Є також пошкодження, викликані ідеологічними причинами, як у випадку Пальміри з "Ісламським державою"- зазначив чиновник. - Нарешті, шкоди наноситься незаконним будівництвом навколо ряду об'єктів, яке ведуть люди, що позбулися житла".

За словами Абдель Керима, з початком ескалації конфлікту в Сирії його департамент вжив заходів, щоб врятувати максимально можливу кількість цінних об'єктів культурної спадщини.

"До кінця літа 2012 року, коли насильство стало повсюдним, ми закрили всі музеї в країні і почали перевозити археологічні артефакти в надійні місця в Дамаску та інших містах - зазначив він. - І якщо нам вдалося врятувати основну частину музейних предметів, то з місцями археологічних розкопок ситуація складається незадовільно".

Як вказав глава музейного департаменту, у своїх діях його відомство керувалося і пам'яттю про жорстоке розграбуванні національного сховища старожитностей у Багдаді, яке сталося після американського вторгнення і падіння режиму Саддама Хусейна в 2003 році.

"Ми хотіли зробити все, щоб уникнути подібного сценарію" - зауважив Абдель Керім.

Особливу тривогу, підкреслив глава відомства, у сирійської сторони викликає діяльність "чорних копачів", які розкрадають археологічні пам'ятники, перепродуючи знайдене на чорному ринку в країнах Перської затоки і в Європі. Особливо багато таких вандалів з Туреччини і Лівану.

"У 2013 році ми виступили з міжнародним закликом про зміцнення кордонів. На жаль, ніхто нас не послухав, оскільки люди сприймали нас як політиків - поскаржився Абдель Керім. Однак збереження сирійської спадщини - це міжнародна відповідальність. Франція та інші європейські країни повинні надати тиск на деяких наших сусідів, щоб ті почали співпрацювати в боротьбі з незаконними розкопками".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення