За картою сміттєзвалищ створимо карту вбивств - еколог

 УНН

Міністерство екології та природних ресурсів створило інтерактивну карту сміттєзвалищ. За такою логікою, міністерство внутрішніх справ може створити інтерактивну карту вбивств. Так еколог та голова координаційної ради громадської організації “Зелений фронт” Олег Перегон прокоментував презентовану міністром О.Семераком ініціативу.

За його словами, жоден український полігон твердих побутових відходів не відповідає вимогам, а відтак їх створення та функціонування має оцінюватися як кримінальні правопорушення.

“Міністерство створило інтерактивну карту і показує, де сміття. Але послухайте, це все одно, що МВС зробить мапу вбивств і скаже — отут труп прибрали, отут ще лежить — у нас все під контролем.

Вибачте, це карта злочинів (карта сміттєзвалищ — ред.), карта кримінальних злочинів, які прописані у Кримінальному кодексі України. Де ми бачимо покарання? Покарання немає. А злочин без покарання — це свідоцтво того, що у нас кримінальний бізнес, який має організовану структуру і підтримку у владі. Все, інших трактувань немає”, — зазначив він.

О.Перегон також пояснив, що виробники, особливо транснаціональні компанії, не виконують законодавство, бо їм легше “купити” уряд та контролюючі органи.

“Чому не працює закон про упаковку? Все дуже просто: закордонні транснаціональні корпорації і ті, які сформувалися у нас в Україні — вони сьогодні багатші за наш уряд, багатші за контролюючі органи. І їм простіше давати хабарі, ніж виконувати цей закон. Є лічені компанії, які його принаймні спробували виконати.

Ви знаєте, мабуть, що Tetra Pak приймає свою упаковку, Coca-Cola, наприклад, переробляє свою пляшку, але тільки ту, яка утворилися на території підприємств у Броварах.

Вони кажуть, що готові по всій Україні, як вони це роблять в усьому світі, але тільки у разі, якщо всі компанії будуть цим займатися. Це їхня позиція і ніхто не може їх змусити, бо тоді буде позов від цієї компанії до уряду України про створення неоднакових умов для ведення бізнесу різними компаніями, тобто або всі, або ніхто”, — зауважив еколог.

Разом з тим, він зазначив, що такий безлад в країні у сфері поводження з відходами має завершитися впродовж 2-3 років. Адже Україна ратифікувала договір про асоціацію із ЄС та взяла на себе зобов’язання упорядкувати сферу згідно з вимогами європейських стандартів.

Нагадаємо, за даними екологів, 95% усіх побутових відходів замість утилізації знаходяться на сміттєзвалищах.

Як раніше повідомлялося, у Верховній Раді хотіли адаптувати екологічне законодавство України до стандартів ЄС.

Однак, проти розгляду таких законопроектів, зокрема, що вирішують питання утилізації відходів в Україні, виступив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. На його переконання, усі законопроекти в цій сфері мають бути узгоджені зі Стратегією Мінприроди, якої ще немає і в кращому випадку буде презентована лише у грудні.

Така позиція обурила експертне середовище. Екологи наголосили, що не мають наміру чекати виконання чергових обіцянок і очікувати на появу поки що абстрактної стратегії. За їх словами, кожен міністр публічно обіцяв таку стратегію, проте досі Україна живе без неї, що до речі, є порушенням вимог міжнародної Базельської конвенції.

На переконання голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни Тимочко, щодня Україна накопичує значну кількість відходів, зокрема небезпечних і довіряти словам політиків, які не запропонували за останні півроку жодного адекватного рішення — недоречно.

Інцидент на Грибовецькому сміттєзвалище показав, що Україна немає часу на розмови про майбутнє і написання чергових стратегій, які не можуть замінити закон.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення