За останні 10 років у світі було вбито 700 журналістів - ООН

 ТАСС

За останні 10 років у світі було вбито більше 700 журналістів, які стали жертвами конфліктів і замовних вбивств. Про це заявив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

З нагоди Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів, він закликав покласти край такої безкарності та забезпечити право працівників ЗМІ говорити правду.

"Більше 700 журналістів було вбито за останнє десятиліття - тобто по одному кожні п'ять днів. Тільки за те, що вони повідомляють новини і доносять інформацію до громадськості.

Багато загинули, безстрашно висвітлюючи збройні конфлікти.

Але багатьох цілеспрямовано змусили замовкнути за спроби повідомити правду" , - говориться в письмовій заяві генсека. За його словами, з 10 подібних вбивств повністю розслідуються тільки один злочин.

"Така безкарність вселяє страх у журналістів і дозволяє урядам продовжувати цензуру", - вважає Пан Гі Мун. Він закликав боротися з цією тенденцією і переконатися, що журналісти можуть продовжувати робити свою роботу без побоювань розправи.

"Журналісти не повинні займатися самоцензурою через страх за своє життя", - підкреслив адміністративний глава ООН.

Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році році в пам'ять двох французьких журналістів, убитих в Малі 2 листопада того ж року.

Резолюція ГА засуджує всі напади на журналістів і співробітників ЗМІ, а також закликає держави-члени ООН зробити всі необхідні кроки для їх захисту і боротися з безкарністю за такі злочини.

Як повідомила ЮНЕСКО, тільки в 2014 році гендиректор організації Ірина Бокова засудила 87 вбивства. Найбільш кровопролитним залишається 2012 рік, протягом якого ЮНЕСКО звернула увагу на загибель 123 журналістів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення