За смертельні ДТП в Україні не саджають до в'язниці

 СЕГОДНЯ

Півсотні п'яних водіїв автобусів і півтори тисячі одиниць несправного пасажирського транспорту виявили поліцейські перевірки на трасах менш ніж за 20 днів. Нагадаємо, рейди стартували після низки трагічних ДТП, в яких сумарно загинули понад 15 осіб та постраждали більше двох десятків осіб. У поліції заявили про готовність вжити заходів для зниження аварійності.

"У мене маршрут зі столиці до дальнього передмістя, – розповідає власник маршрутки. – Через перевірки я поки перестав розставляти в салоні пластикові стільці для пасажирів і брати "стоячих". Втрачаю гроші. По завершенні, напевно, спробую відновити таку практику – в салоні завдяки стульчикам з'являється чотири додаткових місця. Стандартний проїзд коштує 60 грн, на "табуретці" беру по 50. Додаткові 200 гривень за рейс на дорозі не валяються".

У інших водіїв їх "колимаги" розвалюються, але ремонтувати їх не збираються.

"Грошей на ремонт немає, та й ніхто не оплатить мені простій – просто будемо акуратніше, щоб не зловили копи", – кажуть водії.

Таке злочинне ставлення водіїв частково пояснює офіційна статистика. Журналісти з'ясували, що за минулий рік в Україні було зареєстровано 2984 кримінальних провадження у ДТП. У них загинули 3432 особи. При цьому, як повідомили в прес-службі ГПУ, за рік до суду було направлено лише 670 справ про смертельні ДТП. Пояснюють тим, що справи про ДТП вимагають багато часу для розслідування. У генпрокуратурі додають, що 1092 тисячі кримінальних провадження у смертельним ДТП були закриті через відсутність складу злочину. Ще 909 учасникам таких ДТП оголошено підозру.

Вироки

Ми проаналізували хід переданих до суду кримінальних проваджень за минулий рік. Наразі судді оголосили всього 276 вироків справах ДТП зі смертельними наслідками (від 3 до 10 років в'язниці). По відношенню до загальної кількості переданих до суду справ – це менше половини.

"За 2017 рік за частиною 2 статті 286 КК України (один загиблий в ДТП) засуджений і позбавлений волі 241 осіб. За частиною 3 (два і більше загиблих) – 35 осіб", – повідомила представник прес-служби державної судової адміністрації Ольга Какауліна.

За її словами, частина кримінальних проваджень про ДТП ще розглядаються в судах.

Дефіцит суддів і чесності

Експерти і юристи називають кілька причин того, що в Україні колосальна різниця між кількістю смертельних ДТП і фактичним числом винесених вироків.

"Через дефіцит суддів у нас "кульгає" судова система. Якщо вирішити кадрову проблему, то розгляд справ прискориться, – вважає адвокат Іван Ліберман. – Крім того, часто в обвинувальних актах мають місце бути процесуальні порушення, через що суд не приймає такий документ і, як підсумок, – справа затягується. Також є дані, що на одного прокурора за службовим обов'язком припадають сотні кримінальних проваджень, тобто правоохоронці не завжди вчасно справляються з покладеними на них обов'язками". Автоексперт Володимир Караваєв додає, що він не виключає продажності представників влади в справах про смертельні ДТП.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення