Забудова історичного "серця" Києва: в ЮНЕСКО ухвалили резонансне рішення

Після представлення альтернативного звіту громадських активістів про забудову території між Києво-Печерською лаврою та Софією Київською, ЮНЕСКО прийняло спеціальну резолюцію, що передбачає скасування всіх дозволів на забудову цієї частини української столиці.

Про це заявила юрист, захисниця архітектурної спадщини Києва Марина Соловйова в ефірі "Громадського радіо".

"У цьому році громадськості, зокрема з України, дозволили вперше виступити з трибуни ЮНЕСКО. Від України виступила Ірина Нікіфорова, яка розповіла, що було зроблено в Києві - зокрема, демонтаж будівлі на Десятинному, розповіла, що ми робимо, щоб у буферній зоні Софії Київської взагалі не було будівництва, підняла питання щодо Гончара 17/23. Це був прорив, тобто зараз громадськість уже чують в усьому світі", - розповіла вона.

Соловйова зазначила, що ініціативною групою було проведено консультації з керівництвом ЮНЕСКО. Вона зазначила, що через стихійну забудову історичного центру Києва його архітектурним пам'яткам загрожує виключення з переліку об'єктів культурної спадщини ЮНЕСКО, а Україна і зовсім може виявитися в "чорному списку" організації.

Правозахисник висловила надію на те, що незабаром активісти отримають документи, які дадуть їм право боротися за культурну спадщину Києва.

Вона додала, що в Україні необхідно не тільки скасувати скандальні дозволи на забудову буферної зони між древніми шедеврами архітектури, а й провести демонтаж нових споруд. Перш за все, мова йде про декілька поверхів будівлі на вулиці Гончара.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення