Загибель дитини в ліфті багатоповерхівки в Сумах: стали відомі причини трагедії

 СЕГОДНЯ

Причиною смерті однорічної дитини в ліфті однієї з багатоповерхівок Сум попередньо стали асфіксія і перелом основи черепа. Про це під час брифінгу повідомив начальник Сумського відділу поліції Павло Карабута.

Також він розповів подробиці самого інциденту. Як встановили правоохоронці, в ліфті з першого поверху піднімалися мати новонародженого і його дідусь. Першою з ліфта вийшла мати, слідом за нею чоловік. Коли дідусь почав витягувати коляску з дитиною з ліфта, підйомник поїхав вниз. Чоловік намагався врятувати однорічного онука, але у нього це не вийшло.

Як розповів під час того ж брифінгу начальник місцевої прокуратури Валерій Могильний, причиною несподіваного спуску ліфта стали неправильні дії електромеханіка. За його словами, даний ліфт був у 2017 році капітально відремонтований, але через півроку його експлуатації ліфт почав ламатися. Через це місцеві жителі часто скаржилися на поломки.

"Напевно, через численні скарги електромонтер в невстановлений спосіб шляхом приєднання дрота до двох клем по суті дозволив ліфтовій кабіні рухатися між поверхами при незакритих дверях", – зазначив Могильний.

У прокуратурі вважають, що, коли дідусь з коляскою виїжджав з ліфтової кабіни, хтось внизу натиснув кнопку виклику, і ліфт пішов вниз. Це, попередньо, і стало причиною трагедії.

Крім того, в прокуратурі зазначили явні ознаки зловживання службовим становищем та недбалого ставлення до наслідків з боку керівництва "Міськсумиліфт". І зокрема, його директора, який підписував і договір, і гарантійне зобов'язання на ліфт. Саме він в 2018 році склав договір на експлуатаційне обстеження і обслуговування ліфта. У разі виявлення технічних несправностей саме він повинен був зупинити роботу ліфтової кабіни або заборонити її експулатацію.

Спочатку правоохоронці кваліфікували інцидент за статтею 119 ч.1 (вбивство з необережності). Потім її перекваліфікували на статтю 272 ч.2 (Порушення правил безпеки при виконанні робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людини). Крім того, директору "Міськсумиліфт" інкримінували статтю 364 ч.2 (Зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Раніше ми писали про те, що в ході розслідування загибелі дитини в ліфті, що зірвався в багатоповерхівці Сум, правоохоронці затримали двох підозрюваних: директора і одного зі співробітників "Міськсумиліфт".

Нагадаємо, 2 січня в Сумах в багатоповерховому будинку обірвався ліфт, в якому знаходилася коляска з двомісячним хлопчиком.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення