Захоплення Луганського СБУ: з'явилися визнання свідків (відео)

 Апостроф

Колишній голова УСБУ в Луганській області Олександр Петрулевич і колишній начальник обласного управління МВС Володимир Гуславський на допиті звинувачували один одного в тому, що будівлю Служби безпеки в Луганську було здано сепаратистам 6 квітня 2014 року.

Вранці 6 квітня 2014 році біля будівлі управління СБУ в Луганській області зібрався пікет, мітингувальники вимагали звільнити сепаратистів, затриманих напередодні правоохоронцями. Пізніше присутні зробили спробу штурму.

"Я зателефонував до начальника ГУ МВС, генерал-лейтенанта Володимира Гуславского і повідомив, що виділених солдатів Внутрішніх військ недостатньо для того, щоб охороняти будівлю", - повідомив на допиті колишній голова обласного СБУ Петрулевич.

Гуславський ж стверджував, що намагався звернути увагу керівника УСБУ на те, що будівля "недостатньо захищена" на випадок штурму, однак той нібито не звернув увагу на зауваження. Також Гуславський заявив, що начальник УСБУ та його заступник, своїм недбалим ставленням самі провокували натовп", яка зібралася під будівлею СБУ в Луганську.

"Близько 16.40 в будівлю УСБУ зайшов Гуславський з двома невідомими і почав вимагати звільнення шістьох затриманих, які перебували в ізоляторі тимчасового утримання МВС. Натовп безперешкодно його пропустив, вигукуючи гасло "міліція з народом", - розповів генерал СБУ.

Сам же Гуславський пояснив свої дії прагненням врегулювати ситуацію, а в підсумку заявив, що Петрулевич сам вирішив випустити затриманих.

Також, згідно з показаннями, начальник СБУ наказав "замінувати" сховища зі зброєю в будівлі муляжами, а справжню вибухівку було використовувати не можна, за його словами, щоб не спровокувати жертви серед мирних громадян. У підсумку сепаратисти розкрили кімнати зі зброєю різаком.

Також Петрулевич пояснив, що працівники спецслужби не могли використати проти сепаратистів, які захоплювали будівлю, вогнепальну зброю, оскільки натовп не був озброєний. Застосування вогнепальної зброї стало можливим після 7 квітня, коли було оголошено режим АТО. При цьому Петрулевич вказує, що захисники будівлі розраховували на те, що міліція надасть їм підтримку, і звинувачує представників МВС у бездіяльності.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення