Закон про "партійну диктатуру" оскаржили в КС

49 депутатів Верховної Ради підписали подання до Конституційного Суду з проханням визнати неконституційним закон про "партійну диктатуру", який дозволяє партіям виключати небажаних кандидатів з виборчих списків.

Нардепи вважають, що можливість виключення кандидатів у депутати зі списку партії за рішенням її з'їзду суперечить ст.5 Конституції, згідно з якою єдиним джерелом влади в Україні є народ.

Також вони нагадали, що КС у 2005 році тлумачив ст.5 і зробив висновок, що отримані за допомогою виборів результати народного волевиявлення є обов'язковими.

Посилаючись на закон про вибори, депутати зазначають, що результати парламентських виборів - це схвалення і підтримка всього списку партії і черговості кандидатів у ньому, тому коригування списку партією після виборів, на їхню думку, означає взяття на себе партією повноважень народу, і зміну результатів виборів.

Крім того, нардепи вважають, що поширення цього закону на списки партій для парламентських виборів 2014 року суперечить ст.58 Конституції, згідно з якою закони не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Також депутати зазначають, що цей закон суперечить ч. 3 ст. 22 Конституції (згідно з якою забороняється звуження наявних прав і свобод під час ухвалення законів або внесення змін до них), оскільки, на їхню думку, обмежує виборчі права громадян.

Загалом подання підписали 19 депутатів з фракції "Блок Петра Порошенка", п'ять з "Народного фронту", четверо - від групи "Воля народу", по одному від групи "Відродження", "Батьківщина" і "Самопоміч", а також 18 позафракційних.

Нагадаємо, цей закон Рада ухвалила 16 лютого, 25 лютого Петро Порошенко його підписав. Закон надає партіям право виключати кандидата зі свого списку до моменту, поки його не визнано обраним. Рішення про виключення має ухвалюватися на з'їзді, зборах або конференції партії, після чого Центрвиборчком зобов'язаний прибрати його прізвище зі списку.

Авторами проекту були лідери фракцій коаліції, а також лідер фракції "Радикальної партії" Олег Ляшко, який першим скористався цим законом, виключивши зі списку дев'ятьох небажаних кандидатів.18 лютого Рада не змогла скасувати закон про "партійну диктатуру".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення