Замах на Плотницького: "Авто підірвали біля зупинки, людей від загибелі врятувала випадковість"

 Вести.UA

В вихідні стався замах на главу "ЛНР" Ігоря Плотницького. Він залишився живий. Політологи вважають, що метою підривників могла бути спроба зміни статусу «народної республіки» або реалізація бізнес-інтересів.

Автобус забрав пасажирів за хвилину до вибуху

Броньований джип «Тойота Ленд Крузер», в якому переміщувався Плотницький, злетів у повітря у 07:51 в суботу. Жителі навколишніх будинків зазначили: грім вибуху був настільки сильним, що затремтіли стіни.

А в ОБСЄ розповіли, що для підриву використовували саморобний пристрій потужністю в 10-15 кг в тротиловому еквіваленті (його прикріпили на стовп, повз якого рухався джип). Поранення отримали дві людини, сам «глава ЛНР» та його водій. У лікарні діагностували осколкові поранення, в т. ч. печінки, селезінки, опік грудей, ураження рогівки без втрати зору.

Втім, в авто спрацювали системи захисту: пасажира виписали на наступний день. Фахівці стверджують, що працювали професіонали, які вивчили графік і поведінку жертви.

«Дивом не зачепило людей на автобусній зупинці і поблизу — буквально за хвилину до вибуху пройшов автобус, який забрав пасажирів, — розповів екс-депутат Ради Володимир Ландік.

— При цьому вибух був дуже слабкий — навіть шини не спустили в машині. Коли ліквідували отаманів, заряди закладали набагато могутніше.

Кому потрібен замах на Плотницького

Версій того, що сталося кілька. Згідно з першою, це наслідок внутрішнього конфлікту через розподіл економічних або політичних активів. Тому є ряд причин. «В «республіці» повним ходом йде націоналізація, і замовниками злочину могли бути місцеві бізнесмени», — вважає політексперт Руслан Бортник. Також не виключено, що йдеться про банальне попередження «глави ЛНР». «Вибухівки в обороті більше ніж достатньо — могли б і більше заряд закласти», — вважає політтехнолог Андрій Золотарьов.

Друга версія — кровна помста: після усунення дрібних отаманів (Мозговий, «Бетмен» Бєднов) у Плотницького залишилося чимало ворогів, достатньо кваліфікованих, щоб закласти вибуховий пристрій.

«Третя версія — спроба зриву крихкого світу, яка може бути зроблена як з Києва, так і Москви», — вважає Бортник. На користь цієї версії, до речі, і заяви політиків у Києві про майбутній наступ бойовиків (у числі останніх про це висловився секретар Ради безпеки Олександр Турчинов).

Нарешті, замах може бути наслідком напруженості між Луганськом і Донецьком. У «ДНР» не так давно звучали ідеї об'єднання регіонів під єдиним початком, плюс це дозволило б консолідувати фінансові потоки.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення