Засновниця руху з пошуку викрадених дітей знайшла онуку в Аргентині

 ТАСС

Одна із засновниць аргентинської організації "Бабусі з Травневої площі" з пошуку дітей, які зникли в роки військової диктатури (1976-1983), Марія Маріані знайшла свою внучку після 39 років невпинних пошуків. Про це в четвер, 24 грудня повідомив Фонд Анахи, який також заснувала Маріані. У березні правозахисниця опублікувала лист, адресований своїй внучці.

"Вони намагалися переконати мене, що тебе вбили разом з матір'ю, але я знала, що ти жива, - говорилося в посланні. - Мені 91 рік, і я мрію тільки про те, щоб обійняти тебе". І ось у переддень Різдва жінки зустрілися після того, як Національний банк генетичних даних Аргентини підтвердив з ймовірністю 99,9% їх спорідненість.

Тримісячна Клара Анахи Маріані була викрадена в листопаді 1976 році після того, як співробітники спецслужб військового режиму вбили її матір. Батьки дівчинки були членами підпільної збройної угруповання "Монтонерос", використала партизанські методи боротьби з режимом.

Батько Маріані був убитий через 8 місяців. У роки диктатури діти викрадених і вбитих дисидентів, як правило, передавалися під вигаданими іменами в чужі сім'ї, лояльні військовому режиму.

У 1977 році Марія Маріані разом зі ще 11 жінками об'єднали свої зусилля в надії знайти викрадених онуків. За довгі роки роботи їм вдалося встановити особи 120 з 500 дітей, розлучених зі своїми родичами.

Як зазначають правозахисники, після того, як торік знайти свого онука вдалося президенту організації Эстеле де Карлотто, "Бабусям з Травневої площі" стали значно частіше надходити дзвінки від тих, хто підозрює, що міг бути дитиною аргентинських дисидентів.

Якщо раніше правозахисницям надходило близько 15 телефонних дзвінків на день, то зараз з ними щодня зв'язуються в середньому 300 осіб. За офіційними даними, за час правління військового режиму в Аргентині безслідно зникли 18 тис. громадян. Проте правозахисні організації мають відомості, що ця цифра сягає 30 тис. осіб.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення