Жінки чи чоловіки? Гучний скандал в китайській легкій атлетиці

 СЕГОДНЯ

Дві спортсменки впевнено виграли чемпіонат Китаю в бігу на 400 метрів, але їх зовнішність залишила багато питань

Новий гендерний скандал розгорівся в легкій атлетиці. Ляо Меньсюе і Тун Цзенхуань посіли перше і друге місця в забігу на 400 метрів серед жінок на чемпіонаті Китаю, проте їх зовнішність змусила глядачів задатися питанням: "А чи дівчата вони?"

Насторожили й результати спортсменок: 53,25 секунди у Меньсюе і 53,35 секунди у Цзенхуань – не той час, який дозволив б їм боротися за медалі на світовій першості, проте для Китаю показники більш ніж солідні: найближчу суперницю вони випередили більш ніж на 2 секунди.

Причому це не перший успіх спортсменок, зовні схожих на чоловіків: місяць тому Меньсюе і Цзенхуань домінували в естафеті 4 × 400 метрів на літньому чемпіонаті країни.

На тлі скандалу, що здійнявся, Китайська федерація легкої атлетики виступила з офіційною заявою, де стверджувалося, що 24-річна Ляо Меньсюе і 23-річна Тун Цзенхуань – жінки і ніяк інакше. Однак при цьому федерація не надала ніяких тестів або пояснень того, як була визначена статева приналежність Меньсюе і Цзенхуань.

Це не перший подібного роду скандал в світі легкої атлетики. Раніше південноафриканська легкоатлетка Кастер Семеня, дворазова олімпійська чемпіонка в бігу на 800 метрів, була відсторонена від участі в чемпіонаті світу з легкої атлетики 2019 року в Досі через підвищеного вмісту тестостерону. У коментарях в мережі жартують, що на тлі Меньсюе і Цзенхуань Семеня – зразок жіночності.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення