Жінок назвали сильною стороною ІДІЛ

 Lenta.ru

Дослідники з Університету Майамі прийшли до висновку, що жінки відіграють важливу роль у забезпеченні зв'язку між членами терористичної організації «Ісламська держава» (ІД), а також сприяють поширенню пропагандистських матеріалів в соціальних мережах. Стаття опублікована в журналі Science Advances.

Вчені кинули виклик популярному стереотипу, що жінки відіграють незначну роль в терористичних організаціях, що діють у місцях гарячих точок, де навколишнє середовище для них стає небезпечним та агресивним, порівняно з чоловіками. На відміну від останніх, які є бойовиками й активно вербують, жінки часто розглядаються в якості жертв пропаганди і дезинформації. Саме тому традиційні підходи боротьби з тероризмом найчастіше спрямовані на ліквідацію членів радикальних організацій чоловічої статі.

Дослідники проаналізували структуру комунікацій між користувачами соціальної мережі «ВКонтакте». Автори статті вибрали цей сайт з кількох причин. По-перше, сторінки протеррористических груп не блокуються так само швидко і ефективно, як в Facebook. По-друге, мережею користується багато людей, які проживають на територіях, розташованих поблизу від регіону, підконтрольного ІД.

Спочатку вчені вибрали слова, які часто зустрічаються та пов'язані з діяльністю терористичної організації, наприклад, «игиш» або «халіфат», і визначили з їх допомогою спільноти, в яких користувачі висловлювали підтримку ІД. За допомогою інтерфейсу прикладного програмування список протеррористических спільнот був значно розширений. Потім учені проаналізували зв'язок між окремими користувачами — учасниками цих соціальних груп, відстежуючи щоденні зміни. Якщо дві людини є членами одної і тої ж спільноти, то вони представляються у вигляді двох зв'язаних вузлів графа. Остаточна схема складалася з понад 41 тисячі чоловік (близько 25 тисяч чоловіків і 17 тисяч жінок) і мільйони зв'язків між ними.

Результати статистичного аналізу показали, що жінки, незважаючи на свою відносну нечисленність в рядах ІД, відіграють важливу роль у поширенні пропагандистських матеріалів, включаючи тексти, аудіо та відео. Вони також підтримують комунікації між спільнотами і сприяють поповненню протеррористических спільнот новими учасниками.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення