Жителів села поблизу Калинівки налякала нова заграва

 СЕГОДНЯ

На цьому тижні виповнюється місяць з моменту масштабних вибухів артилерійських снарядів на військовому складі поблизу Калинівки Вінницької області.

Нагадаємо, пізно ввечері 26 вересня на арсеналі почали вибухати снаряди. Вони пошкодили більше 70 будинків і інших будівель в Калинівці і навколишніх селах, майже 30 тисячам жителів району довелося евакуюватися в інші населені пункти. Вибухи тривали близько тижня, після чого рятувальники зайнялися розмінуванням території.

І ось буквально днями місцеві жителі села Байківка (знаходиться в 16 км від арсеналу) знову почали готуватися до евакуації. "На горизонті в сторону Калинівки з'явилася заграва. Ми злякалися – подумали, що це нова НП на арсеналі. Почали швидко збирати речі, щоб евакуюватися, попутно з'ясовували по телефону, що ж відбулося насправді. З'ясувалося, що це якісь навчання, а не вибухи. Заспокоїлись, розпакували речі, на тому все і закінчилося. До речі, сусіди розповіли, що в полях досі знаходять снаряди. Вони огороджені спеціальними стрічками і, мабуть, рятувальники приберуть їх найближчим часом (рятувальники кажуть, що розмінування триває . – Авт.)", – розповіла нам одна з мешканок села Байківка.

Селищний староста села Павлівки Віктор Кособуцький каже, що також чув про те, що причиною заграви невідомого походження стало проведення навчань.

У свою чергу, жителі кількох прилеглих до арсеналу сіл розповіли, що через місяць після вибухів продовжують ремонтувати свої будинки. "З шифером та іншими покрівельними матеріалами влада допомогли. Але залишилося невирішеним питання пошкоджених речей, які знаходилися всередині будинків. Я знаю людей, у яких розбилася люстра за 3000 гривень. Хто їм буде компенсувати вартість, і взагалі чи буде, поки неясно", – каже житель Павлівки Ігор Вдовиченко. Є проблеми і з заміною розбитих вікон.

"У мене і у деяких сусідів кілька вікон до сих пір затягнуті плівкою. Влада допомогла з дахами, а до вікон справа ще не дійшла. Коли це станеться – невідомо, адже вже холоди наступили, в будинок раз у раз задуває холодний вітер, на цілих вікнах з'являється конденсат", – нарікає Ігор.

Розслідують все-таки як диверсію

Зараз справа про вибух арсеналу передана управлінню СБУ у Вінницькій області. Як стало відомо, в рамках цього розслідування оперативники вдалися до опитування місцевих жителів у пошуках додаткової інформації. У спецслужбі нам повідомили, що відкрито кримінальне провадження за статтею "Диверсія", призначений ряд експертиз. А місцеві жителі розповіли нам, що в останні дні помітили над складом прожектори, які в темний час доби висвітлюють повітряний простір над складом.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення