З'явилися нові подробиці у справі щодо катастрофи Boeing-777 на Донбасі

У Нідерландах суд зобов'язав Міністерство безпеки та юстиції опублікувати нові документи, які стосуються катастрофи малайзійського літака рейсу MH17, пише Європейська правда з посиланням на NLtimes.

Провідні голландські ЗМІ (RTL Nieuws, Volkskrant, NOS) через суд вимагали оприлюднити документи, які з'явилися безпосередньо після катастрофи, зокрема звіти Національного координатора з боротьби з тероризмом і безпеки.

Оприлюднені під тиском преси документи містять загальні факти про те, що сталося, висновки нідерландського уряду, а також кілька нових деталей.

Зокрема, з документів стало зрозуміло, що уряд Голландії відразу зрозумів, що в такій катастрофі ніхто не міг вижити, винними ж у знищенні лайнера відразу назвали проросійських терористів.

"Враховуючи фото з місця катастрофи, ймовірність вижити дорівнює нулю... цілком ймовірно, що деякі з жертв мають голландське громадянство. Враховуючи період відпусток цілком ймовірно, що на борту було кілька дітей", - йдеться в документах.

Голландські чиновники також були стурбовані великим емоційним хвилюванням, яке спричинить катастрофа серед громадян Нідерландів.

"Подія викличе масу емоцій, враховуючи велику кількість жертв...якщо серед жертв були діти, це збільшить емоції... якщо є ознаки того, що літак був збитий, це створить додатковий шок, особливо якщо це було зроблено навмисно", - йдеться у звіті.

Високопосадові чиновники спочатку хотіли, щоб винуватці трагедії постали перед судом у Нідерландах, а також обговорювали труднощі з поверненням на Батьківщину тіл жертв. Наприклад, було запропоновано, щоб тільки десять жертв везли з авіабази Ейндховена в катафалках до місця поховання, а "інших в простих трунах в армійських автомобілях, інакше це займе дуже багато часу".

В одній з доповідей також говорилося, що Нідерланди ризикують стати пішаком у пропагандистській війні у зв'язку з катастрофою літака в Донбасі.

13 жовтня 2015 року комісія Ради безпеки Нідерландів опублікувала доповідь, в якій говориться, що літак був збитий літом 2014 року ракетою класу "земля - повітря", випущеною з ЗРК Бук. Більшу частину загиблих в результаті катастрофи склали громадяни Нідерландів.

В березні 2016 року експерти Bellingcat оприлюднили результати розслідування, згідно з яким вогнева установка Бук, з якої, імовірно збили літак рейсу МН17, перебувала під контролем Росії або підконтрольних їй бойовиків.

3 травня Bellingcat опублікувала нову доповідь, в якій був встановлений номер ракетного комплексу Бук, з якого був збитий малайзійський літак. Виходячи з даних експертів, Бук визначено як російський, він належав 53-й бригаді військ протиповітряної оборони Збройних сил Росії.

Російська влада відкидає будь-яку причетність РФ до знищення пасажирського лайнеру.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення