Знайдені гени щастя і благополуччя

Міжнародна група генетиків з 17 країн провела масштабне дослідження геномних асоціацій, пов'язаних з поведінкою людини, і виявила генетичні варіанти, які зумовлюють відчуття щастя, благополуччя, депресію і невротизм. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Genetics.

Усього вчені проаналізували геномні дані 300 тисяч чоловік. Автори статті стверджують, що вони використовували передові статистичні методи, щоб об'єднати велику кількість окремих досліджень. Вчені виявили три генетичних варіанти, пов'язаних з суб'єктивним благополуччям, тобто наскільки людина відчуває себе щасливим. Також були знайдені два гена, пов'язаних з депресивними симптомами, і 11 генів — з невротизмом. Однак генетики закликають дотримуватися обережності при інтерпретації результатів дослідження. Генетичні варіанти зовсім не визначають на 100 відсотків, що у когось розвинється депресія, невроз або недостатнє відчуття щастя. Гени є лише одним з факторів, що впливають на ці риси, але навколишнє середовище також робить досить сильний вплив, і воно може взаємодіяти з спадковими ефектами.

Результати роботи демонструють нові можливі шляхи вивчення цих взаємодій. У майбутньому вчені планують розкрити механізми роботи виявлених генів, щоб зрозуміти, чому одні люди більшою мірою біологічно схильні відчувати себе благополучно, а інші ні. Раніше ще одне велике дослідження, проведене генетиками з Університету Глазго, виявило дев'ять ділянок в геномі людини, пов'язаних з невротизмом. Він являє собою межу людської особистості, що складається в нездатності регулювати негативні емоції.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення