Знайдено причину через яку ціле місто захворіло хворобою Альцгеймера

 Lenta.ru

Американські вчені пояснили походження «прокляття Ярумаля»: у цьому колумбійському містечку виявлена найбільша в світі популяція страждаючих хворобою Альцгеймера.

Виявилося, що генна мутація, що викликає захворювання у багатьох ярумальцев, принесена іспанським колонізатором в середині XVII століття. Про це повідомляється в журналі Alzheimer's and Dementia, а коротко про дослідження розповів New Scientist.

Кен Косик з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі і його колеги взяли аналіз крові у 102 мешканців департаменту Антіокія, де розташований Ярумаль, і секвенували їх геном. Зухвала хвороба Альцгеймера в ранньому віці 40-60 років (мутація називається E280A) і знаходиться в одному з генів чотирнадцятої хромосоми.

Мутацію виявили у 74 учасників дослідження. Вчені визначили їхні родинні зв'язки за допомогою ідентичності за походженням і прийшли до висновку, що мутація виникла у їхнього спільного предка, що жив приблизно 375 років тому.

Потім вони «пробили» генетичний профіль колумбійських носіїв мутації по трьох континентах - всі дані вказали на західно-європейські корені.

Швидше за все, це був іспанець, що переїхав в Новий Світ і який взяв участь у колонізації Колумбії, тоді ця територія називалася Новою Гранадою.

«Наявність спільного ДНК важко пояснити інакше, ніж спільним предком», - зазначив учений.

Ярумаль являє собою унікальний дослідний майданчик для перевірки нових засобів лікування. Майже всі клінічні випробування препаратів від хвороби Альцгеймера недостатньо успішні, так як їх тестують при вже розвиненому недугу. У цьому ж колумбійському місті є можливість випробувати ліки на численних пацієнтах, які захворіють лише в майбутньому.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення