Знайшовся загублений корабель індійської армади Васко да Гами

Біля узбережжя Оману підводні археологи знайшли сліди одного з перших кораблів епохи Великих географічних відкриттів. На думку вчених, уламки належать «Есмеральді», яка пливла в складі флоту Васко да Гами під час другої подорожі в Індію (1502-1503 роки). Про відкриття повідомляє National Geographic.

Esmeralda Shipwreck, 1503

На сліди аварії корабля біля берегів Оману натрапили ще в 1998 році. Розкопки пройшли під егідою міністерства культури султанату в 2013-2015 році, а здійснила їх фірма Bluewater Recoveries Ltd. Аналіз багатьох тисяч предметів, виявлених на місці аварії, триває, однак у проміжному звіті вчені дійшли висновку, що судно належало флоту Васко да Гамори і, по всій видимості, мова йде саме про «Есмеральду». На ці факти вказує рідкісна португальська срібна монета indio, яку король Мануел Перший наказав відлити в 1499 році спеціально для торгівлі з Індією. Раніше вченим була відома лише одна така монета. Крім того, серед уламків корабля знайшли ще 12 золотих крузейро, викарбуваних під час правління Жуана Другого і Мануеле Першому, всі вони знаходяться в ідеальному стані.

Серед надзвичайних знахідок — диск з мідного сплаву з особистою емблемою Мануела Першого. На думку археологів, цей диск являв собою частину астролябії.

Нарешті, вчені виявили гарматні ядра з ініціалами V. S. — вони можуть відповідати імені Вісенте Содре (Vicente Sodré), дядька Васко да Гамори і капітана «Есмеральди». Головною загадкою для дослідників залишається доля команди «Есмеральди». Згідно з деякими джерелами XVI століття, як загиблі під час корабельної аварії, так і викинуті на берег моряки закінчили свої дні на прилеглому острові Ель-Халлания.

Однак аналіз десятків «немусульманських» могил на острові показав повну відсутність людських останків. По всій видимості, трупи моряків під впливом стихій практично розчинилися в ландшафті — зазначається, що така ж ситуація мала місце в Тихому океані під час Другої світової війни.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення