ЗСУ відійшли від Соледару: причини та подробиці

 Суспільне

Сили оборони України відійшли від Соледара на Донеччині і закріпились на заздалегідь підготовлених рубежах. Про це повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"Для збереження життя особового складу Сили оборони відійшли від Соледара, закріпились на заздалегідь підготовлених рубежах оборони. Виконали основне завдання: не дали системно прорвати ворогу на Донецькому напрямку фронту і війти в тил, а потім рухатись на оперативний простір", — повідомив Череватий.

Він зазначив, що ЗСУ виснажили російські сили на цьому напрямку.

"Однак лінія фронту була вирівняна: ні оточення, ні взяття в полон (наших військ) не було. Ми не можемо собі дозволити таку розкіш, яку дозволяє наш ворог, просто кидати бійців на убій. Намагаємося маневрувати, бити вогнем, застосовувати тактику малих груп, щоб максимально виснажити ворога", — додав представник Генштабу ЗСУ.

Що відомо про бої за Соледар

Соледар — невелике (до 11 тисяч населення) місто за півтора десятка кілометрів на північний схід від Бахмута. Там розташоване держпідприємство "Артемсіль", яке навесні припинило роботу через обстріли. Бої за Соледар точаться з літа. За спостереженням військового аналітика Тома Купера, російській сили посилили атаки на Соледар наприкінці 2022 року: він називав точні дати 30-31 грудня.

Серед причин, чому Соледар є важливим для російського війська, оглядачі та аналітики називають дві. По-перше, це може прискорити захоплення Бахмута, адже поблизу містечка проходять важливі траси, якими Силам оборони поставляють озброєння та боєприпасів з тилу до Бахмута.

"Для Бахмуту буде загроза, якщо будуть перерізані основні логістичні артерії. Соледар вони (росіяни — ред.) бачать — містом, яке може стати трампліном для захоплення Бахмуту", — коментував резони посилених на Соледар оглядач Олександр Коваленко.

Крім того, він, як і українське військове командування, вказувало на прагнення захопити Бахмут та Соледар керівником приватної військової компанії "Вагнер" Євгеном Пригожиним. Серед російських сил, які кинули на штурм Соледара, були не тільки вагнерівці. Але саме солдати цих підрозділів публічно "звітували" про успіхи та контроль над Соледаром, які раз від разу спростовував український Генштаб.

Сили оборони України, найімовірніше, залишили місто Соледар Донецької області, створивши нові оборонні рубежі на захід від населеного пункту. Про це 18 січня повідомило Міністерство оборони Великої Британії у своєму Twitter.

Представник східного угруповання військ Сергій Череватий повідомляв, що російські військові там "по суті, по своїх тілах наступають".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення