Звання Героя України посмертно просять присвоїти легендарному зенітнику Андрію Лінійчуку (відео)

Звання Героя України (посмертно) просять присвоїти загиблому сержанту 95-ї окремої десантно-штурмової бригади Андрію Лінійчуку із позивним "Кельт".

Відповідну петицію на сайті президента зареєстрував Роман Зінкевич, друг та одногрупник загиблого воїна. Наразі вона набрала понад 18,4 тисячі підписів з 25 тисяч необхідних, аби потрапити на підпис до президента України.

Легендарному зенітнику було лише 25 років, його називають найбільш результативним зенітником ЗСУ.

"Ім’я Андрія вже вписане у військову історію не лише України, а й Великої Британії. Саме він був першим, хто здійснив бойове застосування переносного зенітно-ракетного комплексу "Martlet" — модифікації "Starstreak". "Кельт" став найрезультативнішим зенітником Збройних Сил України. На його рахунку збиті 16 "Орланів", 1 "Zala" та бойовий вертоліт Ка-52. За бойові заслуги "Кельт" став повним кавалером ордену "За мужність", - йдеться у петиції.

Андрій родом із села Кириївка Любарської громади на Житомирщині. Для нього війна почалася ще у 2020 році. Після закінчення бакалаврату на факультеті «Лісове господарство та екологія» у Поліському національному університеті хлопець у 2020 році уклав контракт із 95-ю бригадою.

Початок повномасштабної війни Андрій зустрів під Горлівкою на позиціях ЗРК "Стріла", у розрахунку якої тоді працював. Під час боїв "Кельт" двічі отримував серйозні поранення, лікувався, відновлювався і знову повертався у стрій.

Андрій Лінійчук загинув 28 квітня під час ворожого обстрілу на сході України. У рідній Кириївці односельчани зустрічали свого героя квітами і живим коридором. Ультрас футбольного клубу "Полісся", за який уболівав воїн, проводжали його фаєрами.

Попрощались з Андрієм 1 травня в Житомирському Свято-Михайлівському кафедральному соборі. Поховали Андрія Лінійчука на Смолянському військовому кладовищі у Житомирі.

На факультеті лісового господарства та екології Поліського національного університету в Житомирі відкрили меморіальну дошку Андрію Лінійчуку.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення