Звільнені за "законом Савченко" за рік вбили 55 людей (відео)

 УНИАН

Днями розпочався суд над "олександрійським маніяком". Він замучив на смерть щонайменше четверо дітей, вже після того, як достроково вийшов на свободу. І це лише один з фактів, які скандальним шлейфом, який тягнеться за так званим "законом Савченко".

За час дії цього закону на свободу достроково вийшли 8,7 тисячі ув'язнених. З них 1313 осіб підозрювали у скоєнні тяжких злочинів. А протягом 2016 року 55 вбивств в Україні вчинили саме ті, хто вийшов на свободу за "законом Савченко". Цей документ дозволив перераховувати в'язням терміни.

Тобто рік, проведений в СІЗО, за цим законом, став вважатися двома. Саме рік за два, який застосували до ув'язнених, дав можливість останнім вийти на волю достроково. Сьогодні ті, хто брали документ, через рік його страшних наслідків, зізнаються, мало того, що його не читали, виявляється, 450 народним обранцям було просто незручно відмовити нардепу Надії Савченко, яка на той час була в російському полоні. Сама ж авторка закону на питання журналістів відповідати- відмовилася. Завдяки "закону Савченко" на волю вийшли чимало одіозних фігур, серед яких – суддя колядник Зварич (спіймали на хабарі в мільйон гривень) і екс-депутат Лозінський, який серед білого дня розстріляв селянина.

Проте цей закон дозволив вийти на свободу і тим, хто сидів у СІЗО, провину яких роками доводили, і ті в'язні, хто скоїв незначні злочини. Цей закон має не тільки темну сторону, кажуть правозахисники. Адже виходить, що слідчі можуть роками утримувати людину в СІЗО, не несучи за це ніякої відповідальності. Судді роками можуть розглядати справу, теж незважаючи на розумні терміни. Також цей закон в черговий раз показав правду про так зване тюремне перевиховання, проблеми соціалізації злочинців, які все одно рано чи пізно будуть виходити на свободу. Те, що ліберальний закон Савченко" вийшов дуже несвоєчасно для правоохоронної системи, яка одночасно змінює міліцію на поліцію, і суд, і прокуратуру, і пенітенціарну систему, а отже, навряд чи здатна протистояти масовому виходу на свободу засуджених - факт незаперечний.

Тому, в поліції наполягають, якщо закон не змінять, до кінця місяця на свободу вийде ще тисяча ув'язнених. І чия дитина стане наступною жертвою маніяка, поки невідомо.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення