Майно величезного порту у Миколаєві за безцінь віддали приватним фірмам? (відео)

Скандальна справа - в Миколаєві. Йдеться про мільйони, які йдуть "наліво", замість державного бюджету. Генеральна прокуратура підозрює, що майно величезного торговельного порту за безцінь віддали приватним фірмам. Ну і звісно ж, куди в історії про гроші.. без депутата? Надзвичайні новини провели власне розслідування.

Миколаївський морський порт - один із найбільших у країні. За рік через нього проходять більше 10-ти мільйонів тонн вантажів. 14 причалів, 35 портальних кранів, склади, залізниця, буксирний флот. Усе - в робочому стані, готове щодня працювати на благо українців і заробляти для держави. А у нас це просто… віддали за безцінь у користування.

Ми чатуємо на нинішнього керівника порту. Ловимо його буквально на прохідній. Діватися нікуди - доводиться розповідати про невтішний стан справ. Чому приватні компанії заробляють на тому, що належить державі?

Вікторія Лакезіна - кореспондентка «Надзвичайних новин»

Ось такий кран здатен підняти 16 тон вантажу одночасно. Ринкова вартість його оренди складає півтори тисячі гривень на годину, натомість порт отримує за нього трохи менше 30 тисяч гривень - на місяць!

Виходить, якби в державному порту не працювали приватні фірми, він би отримував ці 30 тисяч за одну тільки добу. А так надприбутки осідають у кишенях орендарів.

Оренда найменшого буксира щомісяця приносить підприємцям до мільйона гривень. Тим часом, державному порту за використання свого ж майна перепадає - тільки вдумайтеся - якісь 30 тисяч.

Як таке взагалі можливо? Нинішнє керівництво все розуміє, але розірвати збиткові угоди, кажуть, неможливо. Бо термін дії більшості з них - на 15-20 років уперед. Їх підписували за керівництва директора Василя Капацини, а згодом і його наступника Сергія Колтипіна. І виявляється, портове майно вони віддавали не кому-небудь, а своїм добрим знайомим. Наприклад, буксири практично подарували фірмі "Марконі", директор якої - рідний дядько цілого нардепа Бориса Козиря.

Крім буксирів, фірмам пов'язаним із нардепом Козирем віддалИ ще й тепловози. Сам обранець прославився тим, що користується чужими квартирою і машиною, натомість задекларував як подарунок 18 мільйонів гривень - на двох із дружиною. Депутат від Миколаєва постійно наголошує, що захищає портовиків. Але чому ж тоді його пов'язують із фірмами, від яких несе збитки порт і весь регіон?

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення