В Україні запрацювала система електронного декларування

В Україні запустили систему електронного декларування доходів чиновників. Та поки що вона працює без атестації, тож громадські активісти переконані – декларування в такому вигляді не лише вберігає чиновників від покарання за брехню про статки, а й дає можливість легалізувати незаконні прибутки: чи від корупції, чи від торгівлі зброєю або наркотиками, а то й контрабанди.

З 15 серпня в Україні стартувала система електронного декларування доходів і майна державних службовців. З цього дня і протягом наступних 60 днів високопосадовці мають заповнити електронні декларації про своє майно.

"У них є два місяці для того, щоб подати декларацію. Мова зараз іде про високопосадовців – ми говоримо про Президента, Премєр-міністра, міністрів. Народних депутатів, суддів",-говорить Олександра Дрік, голова ГО "Громадський люстраційний комітет".

Якщо чиновник у декларації приховав майно, яке оцінюється на 150 тисяч гривень - він може готуватися до адміністративної відповідальності. Якщо ж приховав статки на понад 350 тисяч гривень – може збиратися за ґрати.

"Адміністративна відповідальність настає, якщо незадеклароване майно більше за 100 мінімальних заробітніх плат. Кримінальна відповідальність починається якщо незадеклароване майно більше 250 мін заробітніх плат",-пояснює Олександра Дрік, голова ГО "Громадський люстраційний комітет".

Попри такі жорсткі вимоги громадські активісти обурені новою антикорупційною системою, бо її запустили без сертифікату. А це означає, що будь-які дані з неї можна буде легко оскаржити.

"Запуск подачі декларацій без сертифікату знищує навіть теоретичну можливість притягти до відповідальності в цій декларації. Тобто це просто подача папірців. Там можна писати що завгодно, але це не матиме жодного юридичного сенсу з точки зору покарання",- говорить Віталій Шабунін, голова Центру протидії корупції.

Випуск Надзвичайних Новин за 15 08 2016

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення