Грип та ГРВІ: українці почали частіше хворіти (відео)

На новорічні свята в Києві збільшилася кількість викликів «швидкої» через ГРВІ. Ще восени експерти прогнозували, що разом зі звичним каліфорнійським вірусом українці хворітимуть на штами «Гонконг» та «Брісбен», а пік захворювань припадатиме на січень-лютий.

Грип та ГРВІ: українці почали частіше хворіти (відео)

Про те, що під час новорічних свят кияни частіше викликали екстрену медичну допомогу, повідомив старший лікар в Центрі екстреної медичної допомоги Вадим Ніколаєнко.

"За святкові дні Центром екстреної медичної допомоги виконано більше 5700 викликів, в основному викликали через ДТП, травм різного характеру, серцево-судинних захворювань і температури. Свята пройшли спокійно, ми працювали в штатному режимі. Статистика викликів збільшилася через ГРВІ" , - заявив Ніколаєнко.

Також Ніколаєнко додав, що в Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф функціонує 187 бригад. З них 50% лікарські та 50% фельдшерські.

Ще наприкінці грудня захворюваність на грип та ГРВІ перевищила епідпоріг у 21 області України.

«На 51 тижні 2016 року в 21 областях України та м. Києві інтенсивні показники захворюваності на грип та ГРВІ перевищили епідемічні пороги від 1,5% в Луганській до 71,6% в Київській області. У Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Херсонській, Чернівецькій областях зареєстровано перевищення показників більше ніж в два рази. Лише в Одеській, Івано-Франківській та Харківській областях показники знаходяться нижче епідемічного рівня», - йдеться у повідомленні Українського центру з контролю та моніторингу захворювань МОЗ.

Також у повідомленні зазначалося, що найвищий показник захворюваності на грип та ГРВІ зареєстровано в областях Київській — 1751,6, найменший у Харківській — 535,7 на 100 тисяч населення.

Відмінність між грипом та ГРВІ полягає у швидкості розвитку цих двох недуг. Першіння, біль у горлі, кашель, а потім нежить - це симптоми ГРВІ. Характерні симптоми ГРВІ з'являються поступово. Натомість для грипу характерний різкий початок захворювання.

Однак слід зауважити, що кожен організм індивідуальний, і тому повільний розвиток хвороби не повинен ставати причиною для того, щоб самостійно відкинути діагноз «грип», і не відвідувати лікаря.

Відмінність грипу та ГРВІ: симптоми

Для грипу не стільки характерні катаральні явища і нежить, скільки явища, пов'язані з інтоксикацією організму. Це практично завжди пітливість і озноб, ломота в м'язах, головний біль (у скронях чи в області очей), слабкість, нудота і навіть запаморочення. Нерідко при грипі спостерігається почервоніння очей і світлобоязнь. Саме з цих симптомів починається «класичний грип», і тільки потім з'являються кашель і нежить.

При ГРВІ ж навпаки активно розвиваються такі симптоми, як біль у горлі, кашель і нежить. До речі, нежить при ГРВІ найчастіше більш інтенсивний, ніж при грипі. Кашель при грипі також має свою характерну особливість. З'являючись приблизно на другий день після початку захворювання, він доставляє хворобливі відчуття.

Зазвичай при ГРВІ температура підвищується максимум до 38 градусів. «Грипова» температура наростає швидко (буквально за пару годин), і тримається в середньому до 4 днів.

ГРВІ переноситься зазвичай набагато легше. При наявності цього діагнозу багато хто відмовляється від постільного режиму. Грип переносити на ногах не варто. Лікарі не просто рекомендують, а наполягають на постільному режимі.

Більше про те, як уберегтися від грипу та ГРВІ, читайте в матеріалі "В Україну повертається грип-вбивця. Як лікуватись?".

Автор Анастасія Шульга

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення