​Вирок «торнадівцям»: всі подробиці (фото, відео)

Сьогодні у Оболонському районному суді Києва оголосять вирок бійцям колишнього батальйону МВС «Торнадо». Їх справа – надгучна і мегаскандальна через злочини за понад десятьма статтями Кримінального кодексу.

​Вирок «торнадівцям»: всі подробиці (фото, відео)

Вбивства, зґвалтування, кіднепінг, розбої і пограбування. Охорона будівлі суду як завжди посилена: з 7-ї ранку – за три години до початку засідання – поблизу суду з десяток автозаків, кілька екіпажів швидкої допомоги, рятувальники, поліція з металошукачами – усі готуються до будь-яких провокацій.

Під судом перебуває знімальна група «Надзвичайних новин». Проголошення вироку 12-ом торнадівцям буде частково відкритим, за винятком інформації про злочини проти статевої свободи та недоторканості потерпілих.

Засідання суду розпочалося близько 11.00. Всі слухання, крім справи бійців «Торнадо», на сьогодні у суді відмінили.

Вхід до зали засідань – через рамки металошукачів. Колишніх військовослужбовців запускали в будівлю суду під сіткою та ретельною охороною, розповіла ведуча програми Вікторія Сеник. Тим часом з зали випровадили пресу і вільних слухачів.

«Комбат. Сердце не прятал за спины ребят»

Провини підсудні не визнають.

Ще до початку засідання один з адвокатів обвинувачених заявив, що у виправдувальний вирок «торнадівці» не вірять і мають намір подавати апеляцію.

Тим часом, колишній командир роти Руслан Онищенко прийшов до суду у футболці, на якій написано: «Комбат. Сердце не прятал за спины ребят». Ким насправді є той, хто вважає себе патріотом і цитує російський музичний гурт? Онищенко – уродженець донбаського міста Торез, командир з п'ятьма судимостями за тяжкими кримінальними статтями, включаючи насильство, в минулому. Остання обставина досі не спростована.

Раніше «Нова газета» повідомляла, що в архівах газет вдалося віднайти публікації, які відносяться до початку 2000-х. В них йшлося про те, що Онищенко у Торезі вважався авторитетом, мав інтерес до вугільного бізнеса, що означало зв'язку з силовиками, прокуратурою та іншими ланками харчового ланцюжка. З настанням «російської весни» втратив все, окрім бажання помсти.

Руслан Онищенко

Системне мародерство та розбійні напади: передісторія

Раніше рота спеціального призначення «Торнадо» входила в структуру МВС (створена в кінці 2014-го).

Серцевина роти - колишні бійці міліцейського батальйону «Шахтарськ».

У червні 2015 року за звинуваченнями у незаконному позбавленні волі і викраденні місцевих жителів, їх катуванні, вбивстві й низці інших тяжких злочинів затримали 8 торнадівців, середи яких і командира роти Онищенка. Роту було розформатовано наказом міністра внутрішніх справ 18 липня 2015 року.

14 липня 2016 року суд в Луганській області визнав винним одного з «торнадівців». Бійця посадили на 6 років за тортури, зґвалтування і незаконне зберігання боєприпасів.

Чому у роті «Торнадо» з'явилися ґвалтівники та розбійники?

Тортури електрогенератором, сексуальне рабство під страхом смерті, нелюдські знущання і зрештою вбивства. Так рота МВС нібито виконувала бойові завдання на Донбасі. Їхні жертви діляться на кілька груп: психологічно зламані, фізично знищені і зниклі безвісти...Їх боялися більше, ніж обстрілів бойовиків. На них ніхто не мав впливу.

«Не можна забувати про батальйон «Шахтарськ», і не можна забувати про ті злочини, які були ще при них здійснені... Я знав багатьох керівників цих батальйонів при мирному житті, і знав, чим вони займалися і як займалися», - розповідав директор Східної правозахисної групи, луганчанин Павло Лисянський.

Уродженець донецького Торезу Руслан Онищенко з позивним Фріман має солідний кримінальний бекграунд: тричі судимий – за зґвалтування, розбій та зберігання зброї. Разом з Онищенком у Торнадо – близько сорока осіб з не менш помпезним кримінальним минулим. Найнебезпечнішим бійцем роти називають бійця з позивним Моджахед (Данило Ляшук з Білорусі, який прийняв іслам та змінив ім’я на Даніяла Аль-Такбіра).

Більше про розповіді свідків про страшні злочини, які чинили «торнадівці», читайте в матеріалі «Надзвичайних новин» Моторошні подробиці у справі «Торнадо»: особливо тяжкі злочини чи політична гра?

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення