Бюрократія по-іспанськи: на Тенеріфе нарешті запрацює виїзне консульство для українців

Скоро українцям, які проживають на Канарських островах, не доведеться платити за переліт 800 євро і витрачати силу-силенну часу, щоб подати документи в Консульство України, а потім забрати їх. На найбільшому острові в складі архіпелагу запрацює виїзне консульство.

Бюрократія по-іспанськи: на Тенеріфе нарешті запрацює виїзне консульство для українців

Довгоочікуване питання про необхідність виїзного консульського обслуговування громадян України, які проживають на Канарських островах, нарешті вирішилося. До нового року представники Посольства України в Іспанії планують приїхати на Тенеріфе. Таким став підсумок зустрічі голови української діаспори на Канарському архіпелазі Андрія Блінди з Надзвичайним Послом України в Іспанії Сергієм Погорельцевим, яка відбулася 27 жовтня.

Андрій Блінда та Сергій Погорельцев

Андрій Блінда та Сергій Погорельцев

«Сторони домовилися про те, що буде виїзне консульство. До нового року представники Посольства пообіцяли приїхати на Тенеріфе», - підтвердив інформацію голова Представництва міжнародної дипломатичної місії на Канарських островах Андрій Блінда.

Питання про необхідність організувати виїзне консульське обслуговування витало в повітрі багато років. Однак після настання пандемії коронавірусу і локдауна, який тотально обмежив пересування людей, стало вкрай гострим.

Повідомлення з офіційного сайту Консульства України в Малазі

Повідомлення з офіційного сайту Консульства України в Малазі

Читайте також: Асоціація українців на Тенеріфе пишається українською армією та чекає на вісточку від МЗС

Голова Української Асоціації на Канарських островах розповідає, що новий посол України в Іспанії Сергій Погорельцев, який був призначений на посаду в липні 2020 року, досить оперативно відреагував на прохання діаспори. У період 2012-2015 років він вже обіймав посаду посла України в Іспанії, а отже знає про проблеми української діаспори не з чуток.

«П'ять років я добивався, і нарешті зі мною вже новий Посол від України Сергій Погорельцев зустрівся. Тому що попередній – Анатолій Щерба (обіймав посаду Посла України в Іспанії з 11 березня 2016-го по 2 липня 2020р., - Ред.) – ігнорував питання української діаспори. Мені здається, простіше було Трампу додзвонитися, ніж до Щерби, - з іронією говорить Блінда і продовжує. - Я радий, що вдалося домовитися. Тому що коли я очолив Українську асоціацію на Канарських островах, то сказав українським громадянам: постараюся, щоб до нас приїжджало виїзне консульство для вирішення різних документальних питань».

Складнощі з документами

Щоб зробити будь-який документ, в тому числі здійснити нотаріальні дії, українцям, що проживають на Канарських островах, необхідно літати в Консульство України в Малазі. На одну людину це обходиться приблизно в 500-600 євро.

«Не кожен українець може собі дозволити полетіти в Малагу, щоб вирішити свої документальні питання. По-перше, це дуже дорого. В умовах пандемії це практично неможливо. По-друге, якщо люди ще й працюють, то необхідно відпрошуватися. За фактом, потрібно летіти двічі: спочатку подати документи, а потім поїхати їх забрати», - розповідає про юридичні нюанси Блінда.

Відстань Тенеріфе – Малага

Відстань Тенеріфе – Малага

Сам президент Асоціації українців на Канарських островах планує брати безпосередню участь в організації консульських послуг для українців, що також повинно спростити бюрократичний процес.

«Я обговорював з Послом питання про відкриття консульства у вигляді мене. Сергій Олексійович зауважив, що це займе якийсь час, але він мене підтримав», - розповів Блінда.

Крім консульських питань представник української діаспори та Посол обговорили питання економіки, майбутні культурно-спортивні заходи, процес налагодження відносин між Україною та Іспанією.

«Ми продовжуємо роботу в цьому напрямку. Висловлюю надію, що ми будемо тісно співпрацювати для українських громадян і наших держав. Будемо піднімати імідж нашої країни України – його нам тут не вистачає. Мені здається, в цілому у всій Іспанії, а не тільки на Канарських островах», - резюмував Андрій Блінда і підкреслив, що залишається на зв'язку з представниками Посольства України в Іспанії і особисто з Послом Сергієм Погорельцевим.

Андрій Блінда, президент Асоціації Українців на Канарських островах UEIC

Андрій Блінда, президент Асоціації Українців на Канарських островах UEIC

Asociacion UEIC є єдиною зареєстрованою відповідно до чинного законодавства Іспанії Асоціацією Українців на Канарських островах.

Як раніше писали «Надзвичайні новини», У райському куточку на березі океану відкрили Асоціацію українців: діти в захваті (фото).

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення