Як у бійців АТО віджимають квартири, поки ті воюють (відео)

Декілька історій про те, кого з бійців АТО і яким чином залишили без житла.

Як у бійців АТО віджимають квартири, поки ті воюють (відео)

Бійці АТО все частіше повертаються з фронту безхатченками. А все через те, що на їхні квадратні метри уже полакомилися судді, діючі і колишні прокурори або екс-міліціонери. І мало того, вони вже живуть у помешканнях атошників, маючи на руках усі необхідні документи. З такою проблемою зіштовхнулися бійці АТО Юрій та Павло. Вони разом захищають Україну на сході, а в квартиру приїжджають хоч трохи відпочити від війни. Але тепер їхнє помешкання виявилося службовим, і на їхні квадратні метри претендує суддя Вищого адміністративного суду Укараїни Микола Мойсюк.

Микола Мойсюк

«Я хочу подивитися тій людині в очі, навіть в суді, і запитати: на яких підставах він претендує на цю квартиру», - каже Павло.

Декларація чиновника за 2014 рік показує, що на квартири та інше майно суддя не обділений. У його володінні є кілька земельних ділянок площею понад 50 гектарів. Він має спадкову квартиру у 69 квадратних метрів, ще одну – орендує.

А майно родичів декларанта, у порівнянянні з поданими звітностями за 2013 і 2014 роки, збільшилося. Так, у 2013 році члени сім’ї Мойсюка мали лише дві квартири площею по 70 квадратних метрів, одна з яких була орендована. А вже в 2014 році родичі Мойсюка збагатилися ще й на землю у майже 100 гектарів та приватний будинок площею у 87 квадратних метрів, а також інше нерухоме майно площею 135 квадратних метрів, вказане як нежитлові будівлі.

Райадміністрація видала чиновнику ордер і саме з цього папірця зазвичай і починається схема здирництва квартир. Спочатку забудовник передає помешкання місту, воно в свою чергу на облік їх не ставить, а потім відбирає майнові права для тих, хто має неабиякий вплив на цю адміністрацію.

За останні 2,5 роки у ЗМІ голосно пролунали кілька випадків, коли бійців АТО незаконно позбавляли житла. Трапилася навіть ситуація, коли колектори намагалися привласнити квартиру бійця, а його з дітьми виселити на вулицю. Тоді цим діям завадили поліцейські.

«Ти воюєш– я отримую місце під сонцем»

Ростислав Тихонов – боєць 30-ї бригади Збройних Сил України. У зону АТО потрапив 2015 року під час 4-ї хвилі мобілізації. Повернувшись додому у відпустку, одразу почав оформлювати документи для пільг на оплату комунальних послуг. І саме тоді чоловік і дізнався про те, що власником його квартири є вже зовсім інша людина.

Цією людиною виявився знайомий його батька, Анатолій Остапенко. Він працює директором приватного підприємства «АЛЬЯНС ІНВЕСТ БУД», яке зареєстровано ще в травні 2004 року. Фірма надає посередницькі послуги при купівлі-продажі і здає в оренду нерухоме майно. Тож для директора цілого підприємства, яке орудує квартирами, обдурити простих українців та віджати в них житло не проблема.

Чиновник відібрав квартиру досить цинічним способом. Коли батько Ростислава Олександр перебував у лікарні, Анатолій почав допомагати чоловікові, купуючи усі необхідні медикаменти. Після одужання, Анатолій приїхав до нього додому і запропонував батькові Ростислава поїхати до Остапенка на дачу, аргументуючи це поганим виглядом чоловіка. Та туди так ніхто і не поїхав. Олександрові Тихонову зробили дві ін’єкції у вену, після чого чоловікові погіршало.

«Мені зробили один укол в праву руку і один – у ліву. Я відчував, що можу рухатися, але не усвідомлював, що відбувається. Був неначе зомбі»,- згадує Олександр.

Після цього чоловіка привезли у приватний нотаріус, де дали документи, які потребували підпис Олександра. Не усвідомлюючи, що робить, чоловік їх підписав. А вже на ранок наступного дня йому стало ще гірше. Він не міг самостійно ходити. Трохи пізніше Анатолій прийшов знову і викликав швидку допомогу. Як згадує Олександр, Остапенко через кілька днів перевіз його вже в іншу лікарню і там навідував його щодня. А коли чоловіка виписували, Анатолій шокував, сказавши, що Олександр винен йому дуже велику суму грошей. Проте чоловік таких коштів не мав. Коли він повернувся додому, в квартирі усі речі були перевернуті, а папка з документами на право власності квартири зникла. Саме за допомогою цих паперів Анатолію і вдалося втілити свій цинічний задум у реальність.

«Давай 15 тисяч доларів, і я відступлю»

Людмила Калініна потрапила у подібну ситуацію. Коли жінка пішла воювати в АТО, у її квартиру в місті Терновка на Дніпропетровщині заселився адвокат Артем Світлицький, який без відома господарів оформив усі необхідні документи на квартиру. Коли жінка прийшла у своє помешкання вже з міліцією, адвокат безсоромно їй запропонував: «Давай 15 тисяч доларів, і я відступлю». Коли ця справа дійшла до рівня публічного скандалу, на бік Людмили стали прокуратура та місцева влада.

У військового хірурга відібрали трикімнатну квартиру

Військовий хірург із Харкова Валерій Кривчач врятував десятки життів на фронті. Однак, коли повернувся у свою домівку, зрозумів, що її у нього вже немає, бо трикімнатну квартиру разом з усіма речами продали на торгах.

«Коли я прийшов із зони АТО, це було 11 вересня 2014 року… Почав відкривати двері ключами. Виявилося, що замки поміняні. Подзвонив у двері, вийшов чоловік і сказав, що квартира не моя…»,- згадує Валерій.

У 2008 році Валерій взяв кредит у 65 тисяч доларів, а під заставу дав свою трикімнатну квартиру. За словами чоловіка, гроші були потрібні для лікування хворого родича. Кілька років він вправно виплачував борг банку, але після того, як курс долара різко піднявся, робити це було дедалі складніше, тому чоловік попросив банк про реструктуризацію. Договір двічі переписувався.

У 2014 році Валерій пішов на фронт, та коли повернувся у свою домівку, там уже були змінені замки і жили незнайомі йому люди. Як потім виявилося, банк продав квартиру хірурга ще взимку 2014 року, навіть не повідомивши про це її власника. Тоді лікар шукав правду у судах, але Київський районний суд Харкова став на бік нових власників і відмовився визнавати торги незаконними. І навіть Апеляційний суд прийняв аналогічну позицію і не повернув квартиру попередньому власникові.

Колекторські молодики ледь не відібрали квартиру у родини бійця

У кінці червня демобілізованого бійця почала переслідувати і погрожувати фізичною розправою група молодиків, які представлялися співробітниками колекторської компанії ТОВ «Кей-Колект». Як повідомила на своїй сторінці у Facebook Спілка ветеранів АТО Солом'янського району Києва, молодики стверджували, що вони є новими власниками квартири згідно даних одного з державних реєстрів, а усі юридичні дії, пов’язані зі зміною власника, здійснювала не вперше помічена за такими справами нотаріус Кобелева Алла Михайлівна. Колектори ж взялися за житло, тому що хлопець має кредитну заборгованість в УкрСиббанку, а заставним майном є квартира, якою він володіє і в якій проживає зі своєю сім’єю.

Зайняти квартиру колектори не змогли, завдячуючи діям поліцейських. Ознайомившись з документами, які надали колекторські молодики, поліцейські зробили висновок, що ніяких підстав для зайняття цієї житлової площі вони не мають. У людей не було при собі ані постанови суду, ані постанови виконавчої служби. Як повідомили у Спілці ветеранів, колектори навіть сфальсифікували документи щодо рішення опікунської ради, адже у родині бійця є неповнолітні діти. Колекторам довелося піти, але не дивлячись на погрози повернутись, вони так більше і не з’явились.

Раніше «Надзвичайні новини» опублікували розслідування про пільговиків з прокурорськими посвідченнями та надані їм безкоштовні квартири. Більше про це дізнавайтесь у матеріалі «Квартирний облік: як прокуратура «віджимає» житло у нужденних для своїх (відео)».

Автор Анастасія Шульга
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення